KONKURS ZA UPIS U PRVU GODINU OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDIJA ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU

Preuzimanje pdf dokumenta Konkursa

Odlukom Vlade Republike Srbije biće određena končana upisna kvota za upis studenata u prvu godinu osnovnih akademskih studija u školsku 2023/24. godinu.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu aplicirao je za 600 mesta za upis studenata koji se finansiraju iz budžeta i 800 mesta za upis studenata koji se sami finansiraju.

Odlukom Vlade Republike Srbije Fakultetu se odobravaju i dodatna budžetska mesta za upis studenata romske nacionalne manjine i studenata sa invaliditetom.

I
PRAVO NA UPIS

1. U prvu godinu osnovnih akademskih studija može se upisati kandidat koji je završio srednju školuu četvorogodišnjem trajanju i ostvario odgovarajući broj bodova na prijemnom ispitu.

Državljanin Republike Srbije koji je u školskoj 2022/2023. godini srednju školu završio u inostranstvu (ili je neki od razreda srednje škole završio u inostranstvu) ili je završio program međunarodne (IB) mature, a kome do isteka poslednjeg dana prvog konkursnog roka nije izdata srednjoškolska isprava (diploma), može da se prijavi za upis na studije u drugom konkursnom roku i može da konkuriše za posebna budžetska mesta određena Odlukom Vlade za državljane Republike Srbije koji su stekli stranu srednjoškolsku ispravu, odnosno završili srednju školu u inostranstvu.

2. U prvu godinu osnovnih akademskih studija bez polaganja prijemnog ispita može se upisati:

– lice koje ima stečeno visoko obrazovanje na akademskim studijama prvog stepena odnosno visoko obrazovanje stečeno prema odredbama zakona koje su važile pre donošenja Zakona o visokom obrazovanju;

– student koji je na drugoj visokoškolskoj ustanovi ostvario najmanje 60 ESPB bodova na studijskom programu osnovnih akademskih studija, a do okončanja studijskog programa mu nije ostalo 60 ili manje ESPB bodova;

– student kome je prestao status studenta u skladu sa članom 101. stav 7. tač. 2) i 3) Statuta Univerziteta (u slučaju ispisivanja sa studija ili neupisivanja školske godine), koji  je ostvario najmanje 60 ESPB bodova na studijskom programu;

Prijem dokumenata i upis ovih kandidata vrši se u drugom konkursnom roku.

3. Strani državljani mogu da se upišu pod istim uslovima kao državljani Republike Srbije. Strani državljani polažu prijemni ispit i plaćaju školarinu,a prilikom prijave na Konkurs predaju: a) originalna i prevedena školska svedočanstva i rešenje Ministarstva prosvete Republike Srbije o nostrifikaciji ovih dokumenata (ako je srednja škola završena u inostranstvu) b) dokaz da vladaju srpskim jezikom (uverenje ovlašćene komisije) v) dokaz da su zdravstveno osigurani za školsku godinu koju upisuju g) dokaz o uplati naknade za prijavu na Konkurs.

II
ELEMENTI ZA RANGIRANJE KANDIDATA

Rang lista kandidata pravi se na osnovu broja bodova iz srednje škole i broja bodova ostvarenih na prijemnom ispitu.

1. Po osnovu uspeha u srednjoj školi kandidat može steći najmanje 16, a najviše 40 bodova.   

Opšti uspeh se iskazuje kao zbir prosečnih ocena u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu pomnožen sa 2.

2. Na prijemnom ispitu kandidat može da ostvari od 0 do 60 bodova. Prijemni ispit se polaže iz Istorije ili Srpskog jezika, a prema izboru kandidata koji vrši prilikom prijave na Konkurs. Prijemni ispit se sastoji od 60 pitanja iz predmeta koji je kandidat izabrao da polaže.

3. Kandidat koji je u trećem ili četvrtom razredu srednje škole na republičkom ili međunarodnom takmičenju koje je organizovano pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva osvojio jednu od prve tri nagrade iz srpskog jezika ili istorije, nije u obavezi da polaže prijemni ispit, u kom slučaju mu se priznaje maksimalan broj bodova iz tog predmeta (60 bodova).

4. Upis po utvrđenim merilima vrši se sa jedinstvene rang liste svih prijavljenih kandidata, tako što se prvih 600 kandidata upisuju kao studenti koji se finansiraju iz budžeta, dok se kandidati rangirani od 601 do 1400-og mesta na rang listi, upisuju kao studenti koji se sami finansiraju.

5. Kandidat može biti upisan kao student koji se finansira iz budžeta, ako se nalazi na jedinstvenoj rang listi do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta, koji je određen ovim konkursom, a ima ukupno ostvaren najmanje 51 bod.

6. Kandidat može biti upisan kao student koji se sam finansira ukoliko se na jedinstvenoj rang listi nalazi do broja odobrenog za upis studenata koji se sami finansiraju, a ima ukupno ostvareno najmanje 30 bodova.

III
PRIJAVLJIVANJE KANDIDATA I UPIS

Prijavljivanje kandidata na Konkurs, sprovođenje Konkursa i upis studenata, obaviće se prema  sledećem redosledu:

Prvi konkursni rok

Prijave na Konkurs primaju se 21, 22. i 23. juna 2023. godine, u amfiteatru V (amf. Radomir    Lukić), i to:

  • prijave za kandidate čije prezime počinje sa slovom A do slova L primaće se 21. juna (sreda), od 10-16 časova;
  • prijave za kandidate čije prezime počinje sa slovom LJ do slova P primaće se22. juna (četvrtak), od 8-14 časova;
  • prijave za kandidate čije prezime počinje sa slovom R do slova Š primaće se 23. juna (petak), od 8-14 časova.

Fakultet objavljuje listu prijavljenih kandidata sa podacima o bodovima na osnovu uspeha iz srednje škole, na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta, do 24. juna (subota).

Kandidati mogu da ulože primedbe u slučaju tehničkih grešaka do 26. juna do 14 časova (ponedeljak). Po isteku navedenog roka podaci o uspehu u srednjoj školi smatraju se konačnim.

Polaganje prijemnog ispita obaviće se u sredu, 28. juna 2023. godine, prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta.

Jedinstvena privremena rang lista biće objavljena najkasnije do 1. jula 2023. godine, na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta.

Učesnik Konkursa može da podnese prigovor na redosled kandidata na privremenoj rang listi u roku od 36 sati od objavljivanja liste na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta. Prigovor se podnosi Komisiji za upis, koja donosi rešenje u roku od 24 časa od prijema prigovora.

Kandidat nezadovoljan odlukom Komisije može podneti žalbu Dekanu kao drugostepenom organu, u roku od 24 časa od prijema rešenja Komisije.

Dekan donosi rešenje po žalbi u roku od 24 sata od prijema žalbe. Rešenje Dekana je konačno.

Konačna rang lista biće objavljena najkasnije do 6. jula 2023. godine.

Upis primljenih kandidata obaviće se na osnovu konačne rang liste, prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta.

Upozoravaju se kandidati da se pridržavaju rokova upisa u skladu sa odredbama Opštih uslova konkursa i Konkursa Pravnog fakulteta. Za kandidate koji se ne upišu  u predviđenom roku smatraće se da su odustali od upisa. Umesto njih biće upisani sledeći kandidati sa objavljene rang liste.  

Drugi konkursni rok

Ukoliko u prvom konkursnom roku ne bude popunjen predviđen broj mesta za upis Pravni fakultet će po istom postupku vršiti upis u drugom konkursnom roku. Sve informacije u vezi sa prijavom kandidata za drugi konkursni rok biće naknadno objavljene na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta.

Prilikom prijavljivanja na Konkurs svi kandidati podnose:

  • prijavu na Konkurs (kupuje se na Fakultetu počev od 7. juna 2023. godine);
  • svedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednje škole, diplomu o stečenom srednjem obrazovanju i izvod iz matične knjige rođenih (originalna dokumenta se predaju na uvid, a fotokopije dokumenata koje ne morajuda budu overene predaju se uz prijavu na Konkurs);
  • priznanicu o uplati naknade za sprovođenje prijemnog ispita u iznosu od 9.000,00 dinara. Uplata se vrši na žiro račun Pravnog fakulteta u Beogradu broj 840-1439666-55 (u pozivu na broj upisati šifru – 201);

Pojedine kategorije kandidata, pored propisane dokumentacije, podnose još i:

  • fotokopiju diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja (original se predaje na uvid) – kandidati koji su kao učenici trećeg ili četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz srpskog jezika ili istorije (iz kalendara takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja);
  • pisanu izjavu o nacionalnoj pripadnosti (obrazac se dobija prilikom prijave) – pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja;
  • rešenje o priznavanju srednjoškolskih isprava ili potvrdu da je postupak priznavanja započet – kandidati koji su stekli strane srednjoškolske isprave ili završili program međunarodne mature (potrebno i za pripadnike srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja. Javna isprava o završenoj srednjoj školi u Republici Srpskoj ne podleže postupku priznavanja);
  • pisanu izjavu da nisu bili upisani u prvu godinu studija u statusu studenta koji se finansira iz budžeta (obrazac se dobija prilikom prijave) – kandidati koji su srednju školu završili pre školske 2022/23;
  • izjavu da su pripadnici romske nacionalne manjine (obrazac se dobija prilikom prijave) i preporuku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine – kandidati pripadnici romske nacionalne manjine koji žele da se upišu kroz Program afirmativnih mera upisa;
  • mišljenje kojim se utvrđuje status kandidata za upis primenom afirmativne mere za osobe sa invaliditetom * – kandidati koji žele da se upišu kroz Program afirmativnih mera za upis lica sa invaliditetom;
  • pismeno obrazloženje o potrebi prilagođavanja polaganja prijemnog ispita – kandidati, osobe sa invaliditetom, mogu polagati prijemni ispit na način predviđen njihovim mogućnostima, odnosno u njima dostupnom obliku, a u skladu sa objektivnim mogućnostima fakulteta;

Osobe sa invaliditetom, za dodatne informacije i konsultacije mogu se obratiti Univerzitetskom centru za studente sa hendikepom na telefon 065/3031-261 ili elektronskom poštom ucsh@rect.bg.ac.rs. Centar se nalazi u prostorijama Doma kulture Studentski grad u ulici Bulevar Zorana Đinđića 179.

*Rok za pokretanje postupka utvrđivanja prava na upis u prvu školsku godinu osnovnih akademskih i integrisanih studija na Univerzitetu primenom afirmativne mere je 10. jun 2023. godine. Postupak se pokreće podnošenjem zahteva za utvrđivanje statusa kandidata sa invaliditetom Univerzitetskom centru za studente sa hendikepom, na posebnom obrascu. Upis osoba sa invaliditetom regulisan je Pravilnikom o načinu utvrđivanja statusa kandidata i studenta sa invaliditetom (može se preuzeti na sledećem linku).

Prijava na Konkurs se podnosi neposredno. Prijave podnete poštom neće se razmatrati.

IV
Prilikom upisa potrebno je podneti sledeća dokumenta:

1. Samofinansirajući studenti

Overene fotokopije dokumenata i originalna dokumenta na uvid;

  • svedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednje škole, diplomu o stečenom srednjem obrazovanju i izvod iz matične knjige rođenih;
  • indeks (kupuje se u knjižari Fakulteta) sa popunjenom prvom stranom (štampanim slovima) i fotografijom veličine 35h45 mm. Zaštitnu foliju ne lepiti preko fotografije!
  • jednu fotografiju 35h45 mm za dosije studenta;
  • popunjen obrazac ŠV-20 (kupuje se u knjižari Fakulteta);
  • original priznanice o izvršenoj uplati naknade u iznosu od 100,00 dinara za Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu na žiro račun Pravnog fakulteta broj 840-1439666-55 (u pozivu na broj 30);
  • original priznanice o uplati školarine u iznosu od 114.000,00 dinara na žiro račun broj: 840-1439666-55 (u pozivu na broj 30);
  • za strane državljane, original priznanice o uplati školarine u iznosu od 2.400,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, na žiro račun Pravnog fakulteta broj 840-1439666-55 (u pozivu na broj 30) i dokaz da su zdravstveno osigurani;

2. Studenti koji se finansiraju iz budžeta

  • original priznanice o izvršenoj uplati u iznosu od 5.000,00 dinara, na ime naknade troškova upisa, na žiro račun Pravnog fakulteta: 840-1439666-55 (u pozivu na broj 32).

U naknadi za upis sadržani su troškovi upisa, overe semestra, indeksa, obrazaca za upis i overu semestara, materijala za vežbe i kolokvijume i sl.

  • original priznanice o izvršenoj uplati naknade u iznosu od 100,00 dinara za Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu na žiro račun Pravnog fakulteta broj 840-1439666-55 (u pozivu na broj 30);

Overene fotokopije dokumenata i originalna dokumenta na uvid;

  • svedočanstva o završenom I, II, III i IV razredu srednje škole, diplomu o stečenom srednjem obrazovanju i izvod iz matične knjige rođenih;
  • indeks sa popunjenom prvom stranom (štampanim slovima) i fotografijom veličine 35h45 mm. Zaštitnu foliju ne lepiti preko fotografije!
  • jednu fotografiju 35h45 mm za studentski dosije;
  • popunjen obrazac ŠV-20

Napomena: Fakultet je omogućio zainteresovanim kandidatima da izvrše uplatu svih potrebnih naknada i izradu fotografija u fotokopirnici koja se nalazi u zgradi Fakulteta.

Beograd, maj 2023. godine                                         SEKRETARIJAT PRAVNOG   FAKULTETA U BEOGRADU

Arhive