Održana 23. tradicionalna međunarodna naučna konferencija Udruženja za međunarodno krivično pravo

Na Paliću je od 16. do 19. juna održana 23. tradicionalna međunarodna naučna konferencija Udruženja za međunarodno krivično pravo. Opšta tema ovogodišnjeg skupa je nosila naziv „Raskršća međunarodnog krivičnog i krivičnog prava – reforma pravosudnih zakona Republike Srbije“, a u okviru koje je organizovan rad konferencije po pet sekcija. Prvog radnog dana skupa radilo se u tri sekcije: Međunarodno krivično pravo, Pravosudno organizaciono pravo – međunarodni i evropski standardi, ustavnopravna pravila i Radovi studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok su drugog dana na dnevnom redu konferencije bile dve sekcije – Krivično pravo i Međunarodno javno pravo i ekologija, kao i okrugli sto posvećen novim pravosudnim zakonima u Republici Srbiji. Nakon izlaganja referata, u okviru svake sekcije razvila se živa i veoma sadržajna diskusija učesnika konferencije.

            Ovogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je preko 150 učesnika iz zemlje i inostranstva, od kojih je čak 51 imao referat. Na konferenciji su učestvovali i nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu: redovni profesor u penziji dr Milenko Kreća, prof. dr Milan Škulić, prof. dr Vladan Petrov, prof. dr Bojan Milisavljević, prof. dr Aleksandar Gajić, prof. dr Vanja Bajović, doc. dr Ivana Miljuš, asistent Ivana Radisavljević, kao i saradnici u nastavi Aleksa Škundrić i Nikola Stanković. Rezultat rada međunarodnog naučnog skupa je Zbornik radova sa oko 800 stranica teksta. Okupljanjem brojnih istaknutih pravnika iz zemlje i inostranstva pokazali smo odlučnost da snagom misli, volje, razmenom iskustava i argumenata pronađemo put za rešavanje nedoumica u sferi nauke i prakse i reformskih izazova sa kojim se danas suočava krivično pravo, kako međunarodno, tako i unutrašnje. Broj i kvalitet radova, kako niza već renomiranih autora i poznatih imena u nauci, tako i autora koji intenzivno uče, usavršavaju se i vredno rade na svom naučnom etabliranju, nesumnjivo doprinosi daljem jačanju naše pravne kulture i daljoj izgradnji pravnog sistema Srbije kao uređene pravne države koja se odlikuje vladavinom prava.

            Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su učestvovali na ovogodišnjoj konferenciji, te da izrazimo nadu da ćemo se i naredne godine okupiti u još većem broju. Posebno smo zahvalni Ustanovi Studentsko odmaralište „Beograd“; kao i njenom delu Studentskom odmaralištu „Palić“ na izuzetnom gostoprimstvu, kao i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u nadi da će se naša uspešna saradnja nastaviti i u narednim godinama.

Organizacioni odbor konferencije

Slike sa konferencije možete pogledati ovde.

Arhive