„Златне дипломе“ за генерацију која је дипломирала пре пола века

У четвртак, 22. јуна 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је свечаност обележавања 50 година од дипломирања „златне генерације“ студената уписаних 1969. године. Из те генерације Факултет је добио осам професора, од којих су тројица постали професори емеритуси. Та тројица (професори Дејан Поповић, Мирко Васиљевић и Сима Аврамовић) били су и декани, с укупним мандатом од 17 година. Професор Поповић био је и ректор Универзитета у Београду. Још двоје из генерације били су професори на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду и на School of Government Универзитетa LUISS у Риму.

Но, припадници „златне генерације“ која је дипломирала 1973. године афирмисали су се и у ван-академским доменима. Један је био председник Владе СР Југославије, шесторо су били амбасадори СР Југославије и Србије, један је био министар. Више њих су постали судије – шесторо Врховног суда, а многи други у нижим судовима. Били су и тужиоци и адвокати, државни службеници, као и веома успешни пословни људи. Прогурали су кроз тешка времена током деведесетих и наставили да делују успешно и у новом систему насталом по распаду СФРЈ, у чијем су окриљу, иначе, започели своје каријере и већ остварили многе резултате.

Због свега тога, декан Правног факултета професор др Зоран Мирковић је у Свечаној сали Факултета припадницима „златне генерације“ уручио „златне дипломе“. После подсећања на врсне професоре који су им пре више од пола века предавали и пресудно допринели њиховом формирању, повукли су се у просторије једног београдског ресторана да уз вечеру прославе за њих велики јубилеј.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве