„Zlatne diplome“ za generaciju koja je diplomirala pre pola veka

U četvrtak, 22. juna 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je svečanost obeležavanja 50 godina od diplomiranja „zlatne generacije“ studenata upisanih 1969. godine. Iz te generacije Fakultet je dobio osam profesora, od kojih su trojica postali profesori emeritusi. Ta trojica (profesori Dejan Popović, Mirko Vasiljević i Sima Avramović) bili su i dekani, s ukupnim mandatom od 17 godina. Profesor Popović bio je i rektor Univerziteta u Beogradu. Još dvoje iz generacije bili su profesori na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na School of Government Univerziteta LUISS u Rimu.

No, pripadnici „zlatne generacije“ koja je diplomirala 1973. godine afirmisali su se i u van-akademskim domenima. Jedan je bio predsednik Vlade SR Jugoslavije, šestoro su bili ambasadori SR Jugoslavije i Srbije, jedan je bio ministar. Više njih su postali sudije – šestoro Vrhovnog suda, a mnogi drugi u nižim sudovima. Bili su i tužioci i advokati, državni službenici, kao i veoma uspešni poslovni ljudi. Progurali su kroz teška vremena tokom devedesetih i nastavili da deluju uspešno i u novom sistemu nastalom po raspadu SFRJ, u čijem su okrilju, inače, započeli svoje karijere i već ostvarili mnoge rezultate.

Zbog svega toga, dekan Pravnog fakulteta profesor dr Zoran Mirković je u Svečanoj sali Fakulteta pripadnicima „zlatne generacije“ uručio „zlatne diplome“. Posle podsećanja na vrsne profesore koji su im pre više od pola veka predavali i presudno doprineli njihovom formiranju, povukli su se u prostorije jednog beogradskog restorana da uz večeru proslave za njih veliki jubilej.

Arhive