Letnja škola „CONSUMER’S RIGHTS AND MARKET REGULATION IN THE EUROPEAN UNION“

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je, šesnaestu godinu zaredom, učestvovao u organizaciji letnje škole Consumer’s Rights and Market Regulation in the European Union, koja je ove godine održana u periodu od 12. do 21. jula, u Udinama, Italija. Osim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u organizaciji letnje škole su učestvovali i Univerzitet u Udinama (koordinator), Univerzitet u Segedinu, Univerzitet Eseks, Zapadni Univerzitet u Temišvaru, Univerzitet u Rijeci, Univerzitet De Montfort iz Lestera i Univerzitet Istočna Anglija. Veći broj pomenutih visokoobrazovnih institucija učestvovao je u ovom programu kroz kombinovani intenzivni program (Blended Intensive Programme – BIP), koji predstavlja novi format Erazmus+ projekta. Ovaj program podrazumeva kombinovanje onlajn nastave sa kraćim periodom fizičke mobilnosti u inostranstvu.

        U okviru dve nedelje intenzivnog programa, studenti su pratili predavanja iz različitih oblasti regulacije tržišta, sa posebnim fokusom na zaštitu potrošača i digitalizaciju poslovanja. Osim predavača sa univerziteta koji učestvuju u organizaciji letnje škole, ove godine predavanja su održali i predavači sa drugih univerziteta, kao što su Univerzitet u Veroni i Univerzitet u Parmi.

        Polaznici letnje škole iz Srbije bili su i studenti našeg fakulteta Teodora Vuković, Marija Janjušević, Isidora Jovanović i Damjan Ristić. Prof. dr Tatjana Jovanić je održala dva predavanja. Prvog dana škole održala je uvodno predavanje „Uvod u regulaciju tržišta“, a 21. jula i predavanje o instrumentima regulacije tržišta koji su usmereni na elektronske platforme, digitalne usluge i digitalne valute.

        Polaznici letnje škole su, takođe, u okviru mnogih predavanja razmatrali zanimljive slučajeve iz prakse Suda pravde EU. Poslednjeg dana imali su priliku da učestvuju u simulaciji suđenja u okviru Moot Court-a, u okviru koje su imali zadatak da reše slučaj u kome će praktično upotrebiti znanje koje su stekli iz oblasti koje su obrađivane tokom predavanja na letnjoj školi. Polaznici letnje škole iz redova naših studenata ističu da su zadovoljni letnjom školom, da je škola prevazišla njihova očekivanja i pružila im znanja i iskustvo koje je za njih neprocenljivo, kao i lepe uspomene i nova prijateljstva sa kolegama iz inostranstva. Počev od 2008. godine, ovu letnju školu je pohađalo oko 60 studenata poslovnopravnog smera, među kojima je najviše polaznika studijske grupe iz predmeta Ekonomsko pravo.

Arhive