Predavanje dr Sonje Dimitrijević „Mašinsko učenje i primeri primena“, u okviru ciklusa predavanja „Veštačka inteligencija“ – u utorak, 19. septembra, u 11 sati

Poštovani,

U utorak, 19. septembra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU  biće otvoren ciklus „Veštačka inteligencija“, koji će podrazumevati osam predavanja i okrugli sto u završnici. Dr Sonja Dimitrijević će tom prilikom održati prvo predavanje  pod nazivom  „Mašinsko učenje i primeri primena“.

Mašinsko učenje jedna je od ključnih oblasti veštačke inteligencije koja u suštini omogućava mašinama da uče bez eksplicitnog programiranja. Mogućnosti primene mašinskog učenja u različitim oblastima su vrlo široke i raznovrsne. Na predavanju će biti predstavljeni različiti primeri primena, koji se pre svega odnose na one koje Institut „Mihajlo Pupin“ ima u svom portfoliju ili planiranim istraživanjima poput primera u pojedinim oblastima industrije, rudarstva, poljoprivrede i saobraćaja.

Dr Sonja Dimitrijević je naučni saradnik na Institutu „Mihajlo Pupin“ u Beogradu. Doktorirala je na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu u užoj oblasti softversko inženjerstvo. Njeni istraživački interesi uključuju softversko inženjerstvo i veštačku inteligenciju, pre svega mašinsko učenje. Učestvovala je u većem broju istraživačkih i razvojnih projekata.

Ciklus predavanja „Veštačka inteligencija“ održaće se   u  SANU,  u periodu od 19. septembra do  11. decembra ove godine, sa ciljem da se naučna i stručna javnost u Srbiji, kao i ostali zainteresovani pojedinci i institucije podrobnije informišu o širini i raznovrsnosti ove oblasti. Predavači su članovi SANU i profesori, koji su dali vidan doprinos u izučavanju ove teme.

Direktan prenos može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

Arhive