Одржана трибина “КО ЋЕ АКО НЕЋЕШ ТИ?”

Трибина “Ко ће ако нећеш ти?” организована је на иницијативу студената треће године основних академских студија, а у сарадњи са Центром за социолошко-правне студије, 1, 2 и 3. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду.

Повод за одржавање трибине били су проблеми са којима су се, током три године студирања, студенти организатори суочили, а онда у разговору са колегама закључили да нису једини. Управо ту страну студирања, о којој се не прича и која се, на неки начин, често стигматизује чине проблеми са којима се студенти суочавају. Они су, пре свега, усмерени на постизање, а онда и одржавање просека, дилеме око поништавања оцена, уписивања “ниже” оцене и првог испита који студент падне…  Осим тога, студенти често себе пореде са својим колегама, те не чуди када почну да се питају да ли су они довољно добри за факултет, да ли су погрешили при одабиру, шта ако нису довољно ангажовани и како њихове колеге могу, а они не. Како су питања таквог карактера често неизбежна, трибина оваквог карактера неопходна је студентима.

Свакога дана, студенти су са говорником обрађивали једну од три централне теме: оцене, притисак те како не одустати од даљег студирања. Говорници су некадашњи студенти Правног факултета Универзитета у Београду, јер сматрамо да ће студенти лакше и отвореније причати о изазовима са којима се суочавају током студирања, ако разговарају, са једне стране са својим узорима и људима који им предају, а са друге стране, са онима који су прошли кроз проблеме кроз које они сада пролазе.

Првог дана, студенти су у неформалном разговору са адвокатом Давидом Вучинићем, иначе нашим бившим демонстратором и мастер студентом нашег факултета, разговарали о теми оцена. Своје излагање, адвокат Вучинић оквирно је поделио на три дела. Прво је студентима указао на неопходност редовног учења како би се обимна материја савладала лакше. Говорио је студентима о “лошим“, високим и ниским оценама, као и питању поништавања оцена из сопствене перспективе. Након тога, адвокат Давид је објаснио како и из чега се правна материја учи, завршивши своје излагање разговором о бројним ваннаставним активностима које факултет нуди, а који студентима могу бити од користи у каријери након дипломирања.

Другог дана, проф. др Милош Живковић разговарао је са студентима о притиску са којим се суочавају током студирања. Професор је излагање започео сопственим искуствима током студирања, да би затим студентима говорио о перспективи испитивача, треми студената током испита те како пренебрегнути страх од изласка на испит. Професор је затим, као што је и претходног дана учинио први говорник, одговарао на питања студената, што је допринело већој интерактивности.

Трећег дана, асистент Алекса Николић је кроз неформалнији разговор, охрабрио студенте да поделе своја досадашња искуства на факултету у погледу притиска, оцена које су добијали, тешкоћа са којим су се суочавали у процесу учења, размишљања о дужини студирања и страховима поводом просека оствареног током студија. Студенти су се током читаве вечери укључивали у разговор, а асистент Алекса је онда говорио о тешкоћама са којима се студенти суочавају из своје перспективе, уз савете како да се са њима суоче.

Студенти су током све три вечери имали прилику да попуне упитник о одржаној трибини. Упитник је организаторима помогао да стекну увид у задовољство студената одржаном трибином, у питања која су на самој трибини била обрађена, а која су студентима посебно помогла, као и на она која би студенти желели да се на следећој трибини овог карактера обраде.

Преносимо Вам само део утисака… На питање „Шта вам се највише свидело?“ студенти су одговорили:

„Приземност говорника, да причају на пријатељском нивоу“, „Свеобухватност. Професор је одговорио на сва питања која ће нам бити од помоћи и дао нам је мотивацију и самопоуздање“, „Разноврсна тематика и изванредан наступ говорника“, „Приступ самих предавача.“

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве