ОДРЖАНА БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА ФИЛОЗОФИЈЕ ПРАВА 2023: „ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И ПРАВО“

Београдска недеља филозофије права одржана је другу годину заредом, од 13. до 18. новембра 2023. године, у оквиру ALF (Advancing Cooperation on the Foundations of Law) пројекта. Ове године су конференције, састанци и догађаји одржани на Правном факултету Универзитета у Београду, у Центру за темељна правна знања, као и у просторијама Адвокатске канцеларије Моравчевић, Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr.

Тема овогодишње Београдске недеље филозофије права била је „Вештачка интелигенција и право“, а званично је започета 10. међународном студентском конференцијом из теорије и филозофије права под називом “Право и дигиталне технологије”, у оквиру које су студенти различитих нивоа студија обрадили сродне теме. Конференцију је уводним излагањем отворио проф. др Ђорђе Кривокапић са Факултета организационих наука Универзитета у Београду.

Други део Београдске недеље правне филозофије обухватио је три састанка Београдске групе за теорију права. Проф. др Марко Сегати са Универзитета у Ђенови одржао је 14. новембра предавање на тему „Проблем са Хартовим навикама: елементи Хјумовске концепције друштвене обавезе“, где је говорио о Хартовој критици Остина и понудио редефинисање концепта навике. 15. новембра, професор Домингос Фарињо, са Универзитета у Лисабону и виши истраживач Лисабонског истраживачког центра за јавно право, говорио је о „Регулацији вештачке интелигенције у ЕУ“ и анализирао предлог акта ЕУ о вештачкој интелигенцији кроз визуру Хохфелдове теорије. Коначно, 16. новембра, Елена Ферари, Алегра Грило и проф. др Алесио Сардо, са Универзитета у Ђенови, разговарали су о проблемима, недоумицама и могућим регулацијама контроле закупнина у Европи, представљајући своју тему „Јудикализација контроле ренте у Европи”.

Следећи догађај у оквиру Београдске недеље филозофије права била је конференција „Библиотеке и вештачка интелигенција“, одржана 17. новембра 2023. године на Правном факултету Универзитета у Београду. Конференцијом су модерирали Вања Ерор, управница Библиотеке Правног факултета Универзитета у Београду, Бранка Драгосавац, заменица управнице, као и проф. др Бојан Спаић са Правног факултета Универзитета у Београду. Први говорник на конференцији био је Александар Линц, из Data Science Srbija, а затим др Новак Вујичић са Правног факултета Универзитета у Београду, који је представио тему „Ауторско право и библиотеке“. У наставку трибине излагали су Дејана Каваја и Адам Софронијевић из Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Милица Шевкушић са Института технолошких наука Српске академије наука и уметности, Небојша Крстић из Неолибриса, Биљана Косановић и Владимир Оташевић из Рачунарског центра универзитета у Београду.

Завршна дводневна конференција „Вештачка ителигенција и право” Београдске недеље филозофије права састојала се из два дела. Први део конференције под називом „Вештачка интелигенција у правној пракси“ одржан је 17. новембра 2023. године, а организован је у сарадњи са Адвокатском канцеларијом Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr. Конференција је одржана у просторијама адвокатске канцеларије, са уводним излагањем проф. Буркхарда Шафера са Правног факултета у Единбургу, на тему „Вештачка интелигенција и будућност правне професије“. Следећи панели којим су модерирали проф. др Бојан Спаић и проф. др Миодраг Јовановић расправљали су о практичним импликацијама вештачке интелигенције у правној професији. Експерти и правници практичари бавили су се употребом и злоупотребом вештачке интелигенције. У првом панелу, Дубравко Ћулибрк са Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије, Јелена Арсић, адвокатица и партнер у Адвокатској канцеларији Моравчевић Војновић и партнери, и проф. др Светислав Костић са Правног факултета Универзитета у Београду бавили су се коришћењем вештачке интелигенције, док су у другом панелу, Андреа Радоњанин и Марија Влајковић, адвокатице и партнери у Адвокатској канцеларији Моравчевић Војновић и партнери, разговарали са проф. др Ђорђем Кривокапићем са Факултета организационих наука Универзитета у Београду о злоупотреби вештачке интелигенције и њеним правним импликацијама.

Коначно, други део конференције „Вештачка интелигенција и право“ – „Вештачка интелигенција и филозофија права“ одржан је сутрадан, 18. новембра 2023. године, на Правном факултету Универзитета у Београду. Говорници и панелисти критички су анализирали недавна дешавања у области вештачке интелигенције и машинског учења из филозофске перспективе. Уводни говор је поново одржао проф. др Буркхард Шафер са Правног факултета у Единбургу. Проф. др Ђовани Тузет са Бокони универзитета говорио је о „Вештачкој интелигенцији и сведочењу“, док су проф. др Бојан Спаић и проф. др Миодраг Јовановић са Правног факултета Универзитета у Београду представили тему „Вештачки разум и вештачка интелигенција: тестирање способности правног расуђивања великих језичких модела“. Проф. др Прземислав Палка, са Јагелонског универзитета анализирао питање „Шта је (не)људски могуће: вештачка интелигенција, правне претпоставке и случај права приватности“, а професор Домингос Фарињо, са Универзитета у Лисабону, овога пута се позабавио питањем „Вештачка интелигенција и тумачење: шта би могло поћи наопако?”. Постдокторанткиња на Правном факултету Универзитета у Београду, др Хулијета Рабанос и проф. др Бојан Спаић представили су тему „Смрт правног аутора: вештачка интелигенција и ауторитет у праву“, док је др Маша Медведева са Универзитета у Лајдену говорила на тему „Свеобухватни водич за предвиђање правних пресуда”. Проф. др Педро Мониз Лопез са Универзитета у Лисабону представио је учесницима тему „Поједини позадински теоријски аспекти сличности у вештачкој интелигенцији“, док је Марија Викторија Каро са Универзитета у Буенос Ајресу говорила о „Могућности каузалног закључивања великих језичких модела у правном процесу“. Напослетку, др Новак Вујичић са Правног факултета Универзитета у Београду изнео је своје увиде на тему „Појава вештачке интелигенције: потреба за новим ребалансом ауторских права?“.

Београдска недеља филозофије права званично је затворена пријемом у дворишту Центра за темљна правна знања (Center for Legal Fundamentals) на Правном факултету, где су учесници, гости и организатори имали прилику да наставе дискусије покренуте током бројних догађаја и прославе завршетак веома успешне академске недеље.

Овогодишња Београдска недеља филозофије права угостила је око 74 говорника из више од 10 земаља и преко 15 различитих универзитета, као и из бројних института, институција и адвокатских канцеларија.

Организатори се захваљују свим учесницима, модераторима, гостима и публици на учешћу у догађајима и конференцијама, чује је учешће и подршка саставни део успеха и квалитета наведених догађаја. Такође, велика захвалност иде и партнерима Моравчевић Војновић и партнери у сарадњи са Schoenherr, Иницијативи Дигитална Србија и Српском за правну и социјалну филозофију, чија је подршка била од великог значаја за реализацију Београдске недеље филозофије права.

Видимо се на следећој Београдској недељи правне филозофије на Правном факултету!

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве