Održana tribina “KO ĆE AKO NEĆEŠ TI?”

Tribina “Ko će ako nećeš ti?” organizovana je na inicijativu studenata treće godine osnovnih akademskih studija, a u saradnji sa Centrom za sociološko-pravne studije, 1, 2 i 3. novembra 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Povod za održavanje tribine bili su problemi sa kojima su se, tokom tri godine studiranja, studenti organizatori suočili, a onda u razgovoru sa kolegama zaključili da nisu jedini. Upravo tu stranu studiranja, o kojoj se ne priča i koja se, na neki način, često stigmatizuje čine problemi sa kojima se studenti suočavaju. Oni su, pre svega, usmereni na postizanje, a onda i održavanje proseka, dileme oko poništavanja ocena, upisivanja “niže” ocene i prvog ispita koji student padne…  Osim toga, studenti često sebe porede sa svojim kolegama, te ne čudi kada počnu da se pitaju da li su oni dovoljno dobri za fakultet, da li su pogrešili pri odabiru, šta ako nisu dovoljno angažovani i kako njihove kolege mogu, a oni ne. Kako su pitanja takvog karaktera često neizbežna, tribina ovakvog karaktera neophodna je studentima.

Svakoga dana, studenti su sa govornikom obrađivali jednu od tri centralne teme: ocene, pritisak te kako ne odustati od daljeg studiranja. Govornici su nekadašnji studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jer smatramo da će studenti lakše i otvorenije pričati o izazovima sa kojima se suočavaju tokom studiranja, ako razgovaraju, sa jedne strane sa svojim uzorima i ljudima koji im predaju, a sa druge strane, sa onima koji su prošli kroz probleme kroz koje oni sada prolaze.

Prvog dana, studenti su u neformalnom razgovoru sa advokatom Davidom Vučinićem, inače našim bivšim demonstratorom i master studentom našeg fakulteta, razgovarali o temi ocena. Svoje izlaganje, advokat Vučinić okvirno je podelio na tri dela. Prvo je studentima ukazao na neophodnost redovnog učenja kako bi se obimna materija savladala lakše. Govorio je studentima o “lošim“, visokim i niskim ocenama, kao i pitanju poništavanja ocena iz sopstvene perspektive. Nakon toga, advokat David je objasnio kako i iz čega se pravna materija uči, završivši svoje izlaganje razgovorom o brojnim vannastavnim aktivnostima koje fakultet nudi, a koji studentima mogu biti od koristi u karijeri nakon diplomiranja.

Drugog dana, prof. dr Miloš Živković razgovarao je sa studentima o pritisku sa kojim se suočavaju tokom studiranja. Profesor je izlaganje započeo sopstvenim iskustvima tokom studiranja, da bi zatim studentima govorio o perspektivi ispitivača, tremi studenata tokom ispita te kako prenebregnuti strah od izlaska na ispit. Profesor je zatim, kao što je i prethodnog dana učinio prvi govornik, odgovarao na pitanja studenata, što je doprinelo većoj interaktivnosti.

Trećeg dana, asistent Aleksa Nikolić je kroz neformalniji razgovor, ohrabrio studente da podele svoja dosadašnja iskustva na fakultetu u pogledu pritiska, ocena koje su dobijali, teškoća sa kojim su se suočavali u procesu učenja, razmišljanja o dužini studiranja i strahovima povodom proseka ostvarenog tokom studija. Studenti su se tokom čitave večeri uključivali u razgovor, a asistent Aleksa je onda govorio o teškoćama sa kojima se studenti suočavaju iz svoje perspektive, uz savete kako da se sa njima suoče.

Studenti su tokom sve tri večeri imali priliku da popune upitnik o održanoj tribini. Upitnik je organizatorima pomogao da steknu uvid u zadovoljstvo studenata održanom tribinom, u pitanja koja su na samoj tribini bila obrađena, a koja su studentima posebno pomogla, kao i na ona koja bi studenti želeli da se na sledećoj tribini ovog karaktera obrade.

Prenosimo Vam samo deo utisaka… Na pitanje „Šta vam se najviše svidelo?“ studenti su odgovorili:

„Prizemnost govornika, da pričaju na prijateljskom nivou“, „Sveobuhvatnost. Profesor je odgovorio na sva pitanja koja će nam biti od pomoći i dao nam je motivaciju i samopouzdanje“, „Raznovrsna tematika i izvanredan nastup govornika“, „Pristup samih predavača.“

Arhive