ODRŽANA BEOGRADSKA NEDELJA FILOZOFIJE PRAVA 2023: „VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I PRAVO“

Beogradska nedelja filozofije prava održana je drugu godinu zaredom, od 13. do 18. novembra 2023. godine, u okviru ALF (Advancing Cooperation on the Foundations of Law) projekta. Ove godine su konferencije, sastanci i događaji održani na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u Centru za temeljna pravna znanja, kao i u prostorijama Advokatske kancelarije Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr.

Tema ovogodišnje Beogradske nedelje filozofije prava bila je „Veštačka inteligencija i pravo“, a zvanično je započeta 10. međunarodnom studentskom konferencijom iz teorije i filozofije prava pod nazivom “Pravo i digitalne tehnologije”, u okviru koje su studenti različitih nivoa studija obradili srodne teme. Konferenciju je uvodnim izlaganjem otvorio prof. dr Đorđe Krivokapić sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Drugi deo Beogradske nedelje pravne filozofije obuhvatio je tri sastanka Beogradske grupe za teoriju prava. Prof. dr Marko Segati sa Univerziteta u Đenovi održao je 14. novembra predavanje na temu „Problem sa Hartovim navikama: elementi Hjumovske koncepcije društvene obaveze“, gde je govorio o Hartovoj kritici Ostina i ponudio redefinisanje koncepta navike. 15. novembra, profesor Domingos Farinjo, sa Univerziteta u Lisabonu i viši istraživač Lisabonskog istraživačkog centra za javno pravo, govorio je o „Regulaciji veštačke inteligencije u EU“ i analizirao predlog akta EU o veštačkoj inteligenciji kroz vizuru Hohfeldove teorije. Konačno, 16. novembra, Elena Ferari, Alegra Grilo i prof. dr Alesio Sardo, sa Univerziteta u Đenovi, razgovarali su o problemima, nedoumicama i mogućim regulacijama kontrole zakupnina u Evropi, predstavljajući svoju temu „Judikalizacija kontrole rente u Evropi”.

Sledeći događaj u okviru Beogradske nedelje filozofije prava bila je konferencija „Biblioteke i veštačka inteligencija“, održana 17. novembra 2023. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Konferencijom su moderirali Vanja Eror, upravnica Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Branka Dragosavac, zamenica upravnice, kao i prof. dr Bojan Spaić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prvi govornik na konferenciji bio je Aleksandar Linc, iz Data Science Srbija, a zatim dr Novak Vujičić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je predstavio temu „Autorsko pravo i biblioteke“. U nastavku tribine izlagali su Dejana Kavaja i Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Milica Ševkušić sa Instituta tehnoloških nauka Srpske akademije nauka i umetnosti, Nebojša Krstić iz Neolibrisa, Biljana Kosanović i Vladimir Otašević iz Računarskog centra univerziteta u Beogradu.

Završna dvodnevna konferencija „Veštačka iteligencija i pravo” Beogradske nedelje filozofije prava sastojala se iz dva dela. Prvi deo konferencije pod nazivom „Veštačka inteligencija u pravnoj praksi“ održan je 17. novembra 2023. godine, a organizovan je u saradnji sa Advokatskom kancelarijom Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr. Konferencija je održana u prostorijama advokatske kancelarije, sa uvodnim izlaganjem prof. Burkharda Šafera sa Pravnog fakulteta u Edinburgu, na temu „Veštačka inteligencija i budućnost pravne profesije“. Sledeći paneli kojim su moderirali prof. dr Bojan Spaić i prof. dr Miodrag Jovanović raspravljali su o praktičnim implikacijama veštačke inteligencije u pravnoj profesiji. Eksperti i pravnici praktičari bavili su se upotrebom i zloupotrebom veštačke inteligencije. U prvom panelu, Dubravko Ćulibrk sa Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije, Jelena Arsić, advokatica i partner u Advokatskoj kancelariji Moravčević Vojnović i partneri, i prof. dr Svetislav Kostić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu bavili su se korišćenjem veštačke inteligencije, dok su u drugom panelu, Andrea Radonjanin i Marija Vlajković, advokatice i partneri u Advokatskoj kancelariji Moravčević Vojnović i partneri, razgovarali sa prof. dr Đorđem Krivokapićem sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu o zloupotrebi veštačke inteligencije i njenim pravnim implikacijama.

Konačno, drugi deo konferencije „Veštačka inteligencija i pravo“ – „Veštačka inteligencija i filozofija prava“ održan je sutradan, 18. novembra 2023. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govornici i panelisti kritički su analizirali nedavna dešavanja u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja iz filozofske perspektive. Uvodni govor je ponovo održao prof. dr Burkhard Šafer sa Pravnog fakulteta u Edinburgu. Prof. dr Đovani Tuzet sa Bokoni univerziteta govorio je o „Veštačkoj inteligenciji i svedočenju“, dok su prof. dr Bojan Spaić i prof. dr Miodrag Jovanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavili temu „Veštački razum i veštačka inteligencija: testiranje sposobnosti pravnog rasuđivanja velikih jezičkih modela“. Prof. dr Przemislav Palka, sa Jagelonskog univerziteta analizirao pitanje „Šta je (ne)ljudski moguće: veštačka inteligencija, pravne pretpostavke i slučaj prava privatnosti“, a profesor Domingos Farinjo, sa Univerziteta u Lisabonu, ovoga puta se pozabavio pitanjem „Veštačka inteligencija i tumačenje: šta bi moglo poći naopako?”. Postdoktorantkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr Hulijeta Rabanos i prof. dr Bojan Spaić predstavili su temu „Smrt pravnog autora: veštačka inteligencija i autoritet u pravu“, dok je dr Maša Medvedeva sa Univerziteta u Lajdenu govorila na temu „Sveobuhvatni vodič za predviđanje pravnih presuda”. Prof. dr Pedro Moniz Lopez sa Univerziteta u Lisabonu predstavio je učesnicima temu „Pojedini pozadinski teorijski aspekti sličnosti u veštačkoj inteligenciji“, dok je Marija Viktorija Karo sa Univerziteta u Buenos Ajresu govorila o „Mogućnosti kauzalnog zaključivanja velikih jezičkih modela u pravnom procesu“. Naposletku, dr Novak Vujičić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu izneo je svoje uvide na temu „Pojava veštačke inteligencije: potreba za novim rebalansom autorskih prava?“.

Beogradska nedelja filozofije prava zvanično je zatvorena prijemom u dvorištu Centra za temljna pravna znanja (Center for Legal Fundamentals) na Pravnom fakultetu, gde su učesnici, gosti i organizatori imali priliku da nastave diskusije pokrenute tokom brojnih događaja i proslave završetak veoma uspešne akademske nedelje.

Ovogodišnja Beogradska nedelja filozofije prava ugostila je oko 74 govornika iz više od 10 zemalja i preko 15 različitih univerziteta, kao i iz brojnih instituta, institucija i advokatskih kancelarija.

Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima, moderatorima, gostima i publici na učešću u događajima i konferencijama, čuje je učešće i podrška sastavni deo uspeha i kvaliteta navedenih događaja. Takođe, velika zahvalnost ide i partnerima Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr, Inicijativi Digitalna Srbija i Srpskom za pravnu i socijalnu filozofiju, čija je podrška bila od velikog značaja za realizaciju Beogradske nedelje filozofije prava.

Vidimo se na sledećoj Beogradskoj nedelji pravne filozofije na Pravnom fakultetu!

Arhive