Održana konferencija „Socijalističko pravo u Jugoslaviji 1945-1990“

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana 29. i 30. novembra i 1. decembra 2023. godine konferencija „Socijalističko pravo u Jugoslaviji 1945-1990“. Na konferenciji, koja je bila posvećena sveobuhvatnom i nepristrasnom preipitivanju socijalističkog pravnog poretka, i koja je organizovana u devet tematskih zasedanja, a započela na osamdesedogodišnjicu drugog zasedanja AVNOJ-a, izloženo je 28 referata, počev od istorijskog konteksta nastanka socijalističke Jugoslavije, zaključno sa budžetskim pravom i njegovom fragmetaciji u toj zemlji. Izlaganja (svako je trajalo 30 minuta) pratile su žive rasprave, postavljala su se putanja izlagačima, izlagali su se dodatni uvidi ili nalazi suprotni onima koji su bili izloženi, a izlagači su u svojim odgovorima i komentarima pružali dodatna obrazloženja svojih teza. 

Program konferencije, obrazloženje njenog održavanja i sažeci svih referata mogu se naći u brošuri koja je bila na raspolaganju svim učesnicima. 

Brošura

Tonske snimke izabranih izlaganja emitovao je Treći program Radio Beograda. Očekuje se da će biti emitovano još izlaganja.

Zbornik svih radova sa ove konferencije, u izdanju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objaviće se sredinom 2024. godine.

Više fotografija možete ovde

Arhive