Састанак београдске правнотеоријске групе Проф. Чуицу Ван „Оперативна дефиниција институционалног веровања: од теорије до експеримената“11.12.2023.

Београдска група за правну теорију је организовала последњи догађај у јесењем семестру 2023. године са проф. Чуицу Ванг (Jagiellonian University) на тему институционалног веровања. Тема предавања повезана је са њеним тренутним пројектом „Етика институционалних веровања“ који реализује уз помоћ проф. Адама Дирде и који је финансиран од стране Пољског националног научног центра..

Професорка Ванг је започела предавање објашњавајући да су друштвене институције друштвени артефакти, што значи да постоје пре свега због тога што их људи оживљавају дејствујући на одређени колективни начин. У реалистичним теоријама институција подразумева се да су друштвене (правне) институције у малој мери зависне од понашања појединаца. Ипак, иако постоје независно од веровања индивидуа и појединаца, њихово постојање зависи од колективних веровања у вези с њиховим садржајем, структуром и начином функционисања. Сама чињеница да постојање институција зависи од одређене врсте конвенционалне, колективне људске одлуке је оно што их разликује од природних појава. Самим тим, веровања која постоје у једном колективу имају заправо конститутивну улогу: без њих, друштвене институције не би ни постојале.

Професорка Ванг је објаснила да је постојање заједничких веровања одређеног типа (такозваних општих, заједничких и рефлексивних веровања) препознато од стране социјалних онтолога (као што су Сирл, Туомел и Гилберт) као један од неопходних услова за постојање друштвених институција. Међутим, професорка Ванг је изјавила да се ретко (ако и икада) поставља питање о епистемичким (когнитивним) и етичким критеријумима које таква веровања треба да испуне, тако да је сматрала да је правдано питати се о когнитивном статусу и образложењу веровања која су усмерена на конституисање друштвених институција и која се ни не сматрају тачним у тренутку када се изговрају. На крају, професорка Ванг је најавила да је у циљу истраживања природе институционалних веровања, неопходно извршити различите социјалне експерименте.

Током врло живе дискусије која је уследила у последњем делу предавања, професорка Ванг је одговарала на питања публике у вези с различитим схватањима друштвених институција, методологијом експеримената који ће бити извршени, као и на предлоге које је добила за побољшање истраживања и теоријског оквира.

Завршавајући састанак, Мила Ђорђевић се захвалила свима на одличној дискусији, као и професорки Ванг на одржаном предавању.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве