Sastanak beogradske pravnoteorijske grupe Prof. Čuicu Van „Operativna definicija institucionalnog verovanja: od teorije do eksperimenata“11.12.2023.

Beogradska grupa za pravnu teoriju je organizovala poslednji događaj u jesenjem semestru 2023. godine sa prof. Čuicu Vang (Jagiellonian University) na temu institucionalnog verovanja. Tema predavanja povezana je sa njenim trenutnim projektom „Etika institucionalnih verovanja“ koji realizuje uz pomoć prof. Adama Dirde i koji je finansiran od strane Poljskog nacionalnog naučnog centra..

Profesorka Vang je započela predavanje objašnjavajući da su društvene institucije društveni artefakti, što znači da postoje pre svega zbog toga što ih ljudi oživljavaju dejstvujući na određeni kolektivni način. U realističnim teorijama institucija podrazumeva se da su društvene (pravne) institucije u maloj meri zavisne od ponašanja pojedinaca. Ipak, iako postoje nezavisno od verovanja individua i pojedinaca, njihovo postojanje zavisi od kolektivnih verovanja u vezi s njihovim sadržajem, strukturom i načinom funkcionisanja. Sama činjenica da postojanje institucija zavisi od određene vrste konvencionalne, kolektivne ljudske odluke je ono što ih razlikuje od prirodnih pojava. Samim tim, verovanja koja postoje u jednom kolektivu imaju zapravo konstitutivnu ulogu: bez njih, društvene institucije ne bi ni postojale.

Profesorka Vang je objasnila da je postojanje zajedničkih verovanja određenog tipa (takozvanih opštih, zajedničkih i refleksivnih verovanja) prepoznato od strane socijalnih ontologa (kao što su Sirl, Tuomel i Gilbert) kao jedan od neophodnih uslova za postojanje društvenih institucija. Međutim, profesorka Vang je izjavila da se retko (ako i ikada) postavlja pitanje o epistemičkim (kognitivnim) i etičkim kriterijumima koje takva verovanja treba da ispune, tako da je smatrala da je pravdano pitati se o kognitivnom statusu i obrazloženju verovanja koja su usmerena na konstituisanje društvenih institucija i koja se ni ne smatraju tačnim u trenutku kada se izgovraju. Na kraju, profesorka Vang je najavila da je u cilju istraživanja prirode institucionalnih verovanja, neophodno izvršiti različite socijalne eksperimente.

Tokom vrlo žive diskusije koja je usledila u poslednjem delu predavanja, profesorka Vang je odgovarala na pitanja publike u vezi s različitim shvatanjima društvenih institucija, metodologijom eksperimenata koji će biti izvršeni, kao i na predloge koje je dobila za poboljšanje istraživanja i teorijskog okvira.

Završavajući sastanak, Mila Đorđević se zahvalila svima na odličnoj diskusiji, kao i profesorki Vang na održanom predavanju.

Arhive