СВЕТОСАВСКО ТАКМИЧЕЊЕ У БЕСЕДНИШТВУ 2024. ГОДИНЕ

У суботу, 27.1.2024. године, на дан Светог Саве, у амфитеатру V – „Радомир Лукић“ на Правном факултету Универзитета у Београду одржано је XXVIII обновљено такмичење у беседништву студената Правног факултета. Као и сваке године, поред великог броја професорки и професора, студенткиња и студената Правног факултета, такмичење су својим присуством увеличали и други гости, међу којима и др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, др Дејан Филиповић, редовни професор Географског факултета Универзитета у Београду и проректор за наставу Универзитета у Београду, др Жељко Мирјанић, редовни професор и декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, др Ана Шијачки, редовна професорка Медицинског факултета Универзитета у Београду и директорка Националног акредитационог тела, носиоци судијских и тужилачких функција, представници адвокатуре и јавнобележничке професије, као и представници других државних органа. Већ традиционално, такмичаре су представљали и на оригиналан и духовит начин програм водили др Војислав Станимировић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду и некадашњи победник на такмичењу у беседништву, а сада адвокат, Никола Масал.

            Петочлани жири чинили су др Љиљана Мркић Поповић, професор емеритус Факултета драмских уметности у Београду, Светлана Цеца Бојковић, драмска уметница, Ратомир Рале Дамјановић, књижевник, новинар, публициста и рецитатор, др Бојан Милисављевић, редовни професор и продекан Правног факултета Универзитета у Београду и др Милош Станковић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Београду. Жири је имао пријатан, али нимало једноставан задатак да оцени десет такмичара који су се надметали у категоријама задате теме, слободне теме и импровизације. Задате теме за овогодишње такмичење у беседништву гласиле су: „Знаш сине, са колико мало мудрости се управља светом“ (латинска изрека) и „Од два зла изабери имање“ (латинска изрека). Такмичари који су узели учешће у слободној теми сами су бирали називе својих беседа, док су импровизатори говор сачинили на тему „Воли мушки“, коју су од стране жирија добили на самом такмичењу.

            По одлуци жирија, апсолутни победник такмичења у беседништву на Правном факултету за 2024. годину је Данило Говедарица, студент четврте године Правног факултета, који је уједно победник у категорији задате теме. Он је беседио на тему “Знаш сине, са колико мало мудрости се управља светом“. Друго место у овој категорији освојила је Емилија Терзић, студенткиња прве године Правног факултета са говором „Од два зла изабери мање“, док је треће место освојила Теодора Гајшек, студенткиња прве године Правног факултета, такође са беседом на тему „Од два зла изабери мање“.

            У категорији слободне теме, жири је прво место доделио Теодори Стевановић, студенткињи друге године Правног факултета, која је изговорила беседу „Шетам“. Друго место је освојио Огњен Станојевић, студент четврте године Правног факултета са говором „Наследници грандиозне историје“, док је треће место освојила Софија Лунгуловић, студенткиња четврте године Правног факултета са беседом „Љубав на први поглед и на прави потпис“.

            У категорији импровизације жири је прво место доделио Огњену Ђуричићу, студенту треће године Правног факултета, који је уједно освојио прво место на такмичењу у беседништву по оцени публике. Награде за друго и треће место у категорији импровизације жири није доделио ове године.

У ревијалном делу програма, публици се представила Чарна Невзати, која је победила на такмичењу у беседништву на Правном факултету „Јустинијан I“ Универзитета светог Ћирила и Методија у Скопљу, док је у музичком делу програма наступао хор, за ову прилику назван „Војини пријатељи“.

Правни факултет Универзитета у Београду захваљује се свим студентима који су учествовали на овогодишњем такмичењу у беседништву, члановима жирија, водитељима програма, свима који су својим присуством и овога пута увеличали празник вештине лепоречја, као и свим спонозорима такмичења. Наставак наше беседничке традиције заказујемо на дан Светог Саве 2025. године!

Више фотографија можете видети у галерији овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве