Oдржана је Пета међународна студентска конференција из правне историје „IUSTORIA 2024”

На Правном факултету Универзитета у Београду, од 25. до 27. марта 2024. године, одржана је Пета међународна студентска конференција из правне историје „IUSTORIA 2024”. Тема овогодишње конференције била је „Правни транспланти кроз историју”, у спомен на педесетогодишњицу објављивања књиге Алана Вотсона „Legal Transplants: An Approach to Comparative Law”, која инаугурише овај појам и истоимену теорију о могућностима рецепције права.

У току три дана и девет сесија на српском и енглеском језику, преко тридесет учесника свих нивоа студија (од основних до докторских) изложило је своје радове у којима су, кроз проучавање различитих правних института од антике до данас, кроз више различитих правних система, донели своје закључке о појавама рецепције и традиције права, те о могућностима и дометима правних транспланата. Као и претходне године, скуп је одржан у хибридном формату (уживо и онлајн). Поред студената правних факултета Универзитета у Београду, Новом Саду и Бања Луци, учешће на конференцији су узели и студенти из Пољске, са Универзитета у Варшави и Кракову, и Мађарске, са Универзитета у Дебрецину и Сегедину.

Конференцију су отвориле проф. др Милена Полојац, шефица Катедре за правну историју и доц.др Нина Кршљанин, председница Организационог одбора конференције. Сваког дана конференције, публика је била у прилици да, пре сесија, чује предавање по једног угледног правног историчара – проф. др Жан-Франсоа Геркенса (Jean – François Gerkens) са Универзитета у Лијежу, на тему „50 Years of Alan Watson’s Legal Transplants: A look from across the Channel/Ocean” те проф. др Драгољуба Поповића са Универзитета Унион, „Transplanting parliamentary form of government worldwide” и, најпосле, емеритуса проф. др Симе Аврамовића са нашег факултета, „How the legal transplants theory was born: A personal insight into Alan Watson’s path”.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве