Održana je Peta međunarodna studentska konferencija iz pravne istorije „IUSTORIA 2024”

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, od 25. do 27. marta 2024. godine, održana je Peta međunarodna studentska konferencija iz pravne istorije „IUSTORIA 2024”. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Pravni transplanti kroz istoriju”, u spomen na pedesetogodišnjicu objavljivanja knjige Alana Votsona „Legal Transplants: An Approach to Comparative Law”, koja inauguriše ovaj pojam i istoimenu teoriju o mogućnostima recepcije prava.

U toku tri dana i devet sesija na srpskom i engleskom jeziku, preko trideset učesnika svih nivoa studija (od osnovnih do doktorskih) izložilo je svoje radove u kojima su, kroz proučavanje različitih pravnih instituta od antike do danas, kroz više različitih pravnih sistema, doneli svoje zaključke o pojavama recepcije i tradicije prava, te o mogućnostima i dometima pravnih transplanata. Kao i prethodne godine, skup je održan u hibridnom formatu (uživo i onlajn). Pored studenata pravnih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci, učešće na konferenciji su uzeli i studenti iz Poljske, sa Univerziteta u Varšavi i Krakovu, i Mađarske, sa Univerziteta u Debrecinu i Segedinu.

Konferenciju su otvorile prof. dr Milena Polojac, šefica Katedre za pravnu istoriju i doc.dr Nina Kršljanin, predsednica Organizacionog odbora konferencije. Svakog dana konferencije, publika je bila u prilici da, pre sesija, čuje predavanje po jednog uglednog pravnog istoričara – prof. dr Žan-Fransoa Gerkensa (Jean – François Gerkens) sa Univerziteta u Liježu, na temu „50 Years of Alan Watson’s Legal Transplants: A look from across the Channel/Ocean” te prof. dr Dragoljuba Popovića sa Univerziteta Union, „Transplanting parliamentary form of government worldwide” i, najposle, emeritusa prof. dr Sime Avramovića sa našeg fakulteta, „How the legal transplants theory was born: A personal insight into Alan Watson’s path”.

Arhive