Одржана конференција „Интернет дијалог 2024“ посвећена вештачкој интелигенцији

Годишња конференција посвећена праву интернета „Интернет дијалог“, коју заједнички организују Универзитет у Београду – Правни факултет и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС)“, одржана је 8. и 9. априла 2024. године. Покровитељи овогодишње конференције били су Привредна комора Србије и њен Центар за дигиталну трансформацију.

Првог дана „Интернет дијалога 2024“ у Привредној комори Србије је одржана конференција „Вештачка интелигенција: изазови у пословном праву“, која је окупила професоре права из Београда, Новог Сада, Сарајева, Источног Сарајева, Скопља и Ријеке, као и адвокате из Београда. Конференцију су отворили проф. др Душан В. Поповић, председник Организационог одбора, и г. Предраг Николић, директор Центра за дигиталну трансформацију, уз поздравне видео-поруке декана Правног факултета проф. др Зорана Мирковића и директора РНИДС-а др Дејана Ђукића.

У првој секцији насловљеној „Вештачка интелигенција и креативност“ говорили су проф. др Душан В. Поповић (Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Сања Савчић (Правни факултет Универзитета у Новом Саду), проф. др Иза Разија Мешевић (Правни факултет Универзитета у Сарајеву) и доц. др Новак Вујичић (Правни факултет Универзитета у Београду). Разматрано је питање заштите садржаја који генерише вештачка интелигенција, проблем коришћења туђих ауторских дела приликом тренирања система вештачке интелигенције, утицај ВИ на медије, као и њен могући утицај на колективно остваривање ауторског права. Овом секцијом је председавао проф. др Слободан М. Марковић.

Друга секција била је посвећена утицају вештачке интелигенције на право индустријске својине. У овој секцији су говорили: проф. др Слободан М. Марковић (Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Свјетлана Ивановић (Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву), адвокат др Андреа Радоњанин (АОД „Моравчевић, Војновић и партнери“ у сарадњи са „Schoenherr“) и адвокат др Мина Јовановић Нинковић („Живко Мијатовић и партнери“). У овој секцији разматран је утицај вештачке интелигенције на патентно право, право жига и право заштите индустријског дизајна. Секцијом је председавала проф. др Сања Савчић.

Трећа секција била је посвећена вештачкој интелигенцији из угла дигиталне трансформације. У овој секцији су излагали: проф. др Ивана Кунда (Правни факултет Универзитета у Ријеци), проф. др Неда Здравева (Правни факултет “Јустинијан Први“ Универзитета у Скопљу „Св. Кирил и Методије“), проф. др Марко Јовановић (Правни факултет Универзитета у Београду), проф. др Јелена Лепетић (Правни факултет Универзитета у Београду), доц. др Маша Мишковић (Правни факултет Универзитета у Београду) и адвокат Вук Лековић (Gecić Law). Разматран је утицај ВИ на правничку професију, на међународну трговинску арбитражу, на управљање привредним друштвима, на снабдевање електричном енергијом, као и на утврђивање повреде конкуренције. Такође, у секцији се расправљало о одговорности за штету проистеклу из употребе система вештачке интелигенције. Овом секцијом је председавао проф. др Душан В. Поповић.

Други дан „Интернет дијалога 2024“ био је посвећен темама из области права жига и решавања спорова поводом регистрације назива интернет домена. Скуп је одржан у просторијама Привредне коморе Београда. Поздравну реч упутио је г. Вук Божић, секретар Сталне арбитраже при Привредној комори Србије. Уводно излагање имала је гђа Мирта Хуртадо Ривас, главни правни саветник за брендове, лиценцирање и борбу против кривотворења у мултинационалној компанији „Нестле“. Након њеног излагања и дискусије, уследио је округли сто посвећен доменским споровима. На округлом столу су учествовали др Дејан Ђукић (РНИДС), адвокат Владимир Мареновић („Живко Мијатовић и партнери“) и адвокат Стефан Бојовић (MSA IP – Милојевић, Секулић и партнери). Округли сто је модерирао проф. др Душан В. Поповић.

Снимак „Интернет дијалога 2024“ доступан је на „Јутјуб“ каналу РНИДС-а. Зборник радова са конференције биће објављен крајем лета 2024. године. Партнери овогодишњег „Интернет дијалога“ биле су адвокатске канцеларије „Gecić Law“ и „MSA IP – Милојевић, Секулић и партнери“. Медијски партнер био је „Paragraf Lex“.

Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech
Фотографије: TwoTech

Фотографије: TwoTech

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве