Uspeh studenata Pravnog fakulteta na jubilarnom XX takmičenju iz Međunarodnog i evropskog poreskog prava

Prošlo je više od decenije otkad je naš fakultet debitovao na prestižnom takmičenju International and European Tax Law Moot Court Competition koje se već dvadeset godina održava na belgijskom Univerzitetu u Luvenu. Menjali su se normativni okviri u kojima države nastoje da reše složeno pitanje dvostrukog oporezivanja, menjala se i konkurencija na takmičenju koja je postajala sve brojnija i spremnija, a ono što je ostalo nepromenjeno jeste prepoznatljivost naših studenata po kvalitetu i pravnoj potkovanosti. Zar je moguće negovati drugačiji pristup kada studenti osnovnih studija idu na pravni dvoboj sa najuspešnijim master studentima sa svih strana sveta, a izlažu pred panelom koji čine najveći svetski stručnjaci iz oblasti međunarodnog poreskog prava? Pokazalo se da je, pod vođstvom nekoga ko u međunarodnom krugu poreskih stručnjaka ima posebno mesto, prof. dr Svetislava Kostića, taj pristup vrlo izvodljiv.

Sudije ovogodišnjeg, jubilarnog, XX takmičenja iz Međunarodnog i evropskog poreskog prava, nakon temeljne provere pisanih podnesaka, ocenile su da su studenti četvrte godine osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta, Nikola Mijailović, Tara Govedarović, Anja Todorović i Andrijana Vitošević, zaslužili da se nađu među timovima koji će učestvovati na usmenim rundama u Luvenu. Na usmenom delu takmičenja, koje je održano od 24. do 29. marta 2024. godine, naši studenti izašli su kao pobednici iz obe runde u kojima su se susreli sa timovima Univerziteta u Luvenu, kao i Univerziteta u Bergamu. U ukupnom plasmanu, u konkurenciji od 40 timova, zauzeli su jedanaesto mesto i to uz posebne pohvale sudija na račun logike i strukture izlaganja, vladanja činjenicama, ali i retorike.

Na kraju, ali nipošto najmanje važno, posebno se zahvaljujemo kancelarijama Deloitte, BDK Advokati, PWC, BDP i KPMG što su, pružanjem finansijske podrške našem timu, pokazali da prepoznaju značaj ovakvih takmičenja u formiranju mladih pravnika.

Arhive