Predstavljanje zbornika „Cincari: kulturna razmena, identitet i nasleđe” – u sredu, 15. maja, u 13 sati

U sredu, 15. maja, u 13 sati, u Sali 2 SANU biće održana promocija zbornika „Cincari: kulturna razmena, identitet i nasleđe”, koji je plod višegodišnjeg interesovanja Odbora za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU za zajednicu Cincara u Srbiji. Na promociji će govoriti: akademik Tibor Varadi, dr Mladena Prelić, Lila Kona i Aristotelis Martinović.

Još od 2015. godine, u okviru šire teme i istraživanja „Cincari u Srbiji. Identitet i kulturna razmena”, organizovana je u SANU tribina pod istim nazivom, na kojoj su brojni naučnici, ali i kulturni i društveni radnici – pripadnici ove zajednice iz Srbije i drugih zemalja, govorili o njenoj istoriji, kulturi i jeziku. Ni realizacija tribine, kao ni pomenutih istraživanja, pa ni samog ovog zbornika ne bi bila moguća bez saradnje sa Srpsko-cincarskim društvom „Lunjina”, koje okuplja pripadnike ove zajednice, a osnovano je u Beogradu 1991. godine.

Zbornik „Cincari: kulturna razmena, identitet i nasleđe” ima za cilj da doprinose rasvetljavanju istorije i kulture ovog naroda, njegove društvene uloge i etno i sociokulturnih odnosa sa okruženjem, kao i da pruži podsticaj daljim istraživanjima. Neki radovi koji su u njemu objavljeni koncentrišu se na pitanja identiteta u istorijskoj ili savremenoj perspektivi, neki na odnose Srba i Cincara u srpskim sredinama, odnosno na njihovu međusobnu kulturnu razmenu, neki na puteve kojima su se Cincari kretali, na njihovo kulturno i jezičko nasleđe, porodično pamćenje i drugo.

Arhive