Erazmus+ kombinovani program o diskriminaciji na radu

I ove godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu učestvovao jeu implementaciji Erazmus+ kombinovanog intenzivnog programa (Erasmus Blended Intensive Programme BIP), u čijem razvijanju i sprovođenju učestvuju i Pravni fakultet Univerziteta Tuluz 1 Kapitol (Francuska) i Pravni fakultet „Livio Paladin“ Univerziteta u Udinama (Italija). Program je posvećen temi „Equality, Diversity and Inclusion in the Workplace – European and Comparative Approach“, a obuhvata intenzivnu onlajn nastavu i kraći boravak studenata i nastavnika s partnerskih institucija u Beogradu. Studentima je, na taj način, omogućeno da se upoznaju s važnijim aspektima primene načelâ jednakosti i zabrane diskriminacije u oblasti zapošljavanja i radnih odnosa, kako na nivou Evropske unije, tako i u okviru odabranih evropskih država.

Navedena pitanja najpre su izučavana kroz onlajn predavanja održana 7. maja. Tom prilikom, prof. dr Ljubinka Kovačević govorila je na temu: „Jednakost i diskriminacija u svetu rada“, prof. dr Ana Cili (Anna Zilli) s Pravnog fakulteta Univerziteta u Udinama predstavila je koncepcije diverziteta, inkluzije i prilagođavanja, dok je prof. dr Frederik Gijomar (Frédéric Guiomard) s Pravnog fakulteta Univerziteta Tuluz 1 Kapitol izlagao na temu: „Poređenja u pravu i metodologija“.

Drugi deo programa sastojao se u Letnjoj školi, koja je održana od 10-15. maja 2024. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uz učešće devet studenata, jednog nastavnika i četiri asistenta iz Italije, šest studenata i dvoje nastavnika iz Francuske, i devet studenata i dvoje nastavnika iz Srbije. Škola je otvorena pozdravnim govorom prodekana za međunarodnu saradnju prof. dr Marka Jovanovića i večerom dobrodošlice, nakon čega su usledila predavanja profesorke dr Ljubinke Kovačević („Primena evropskog antidiskriminacionog prava u Srbiji – radnopravni aspekti), profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Tuluz 1 Kapitol dr Mari-Sesil Amože Lat (Marie-Cécile Amauger Lattes), koja je govorila o implementaciji načela jednakosti u uslovima starenja stanovništva i produženja životnog veka, profesora dr Frederika Gijomara („Primena normi o jednakosti: transparentnost, parnice, kolektivno pregovaranje i usklađenost poslovanja“) i asistenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Udinama Masimiliana de Falka (Massimiliano De Falco), koji je govorio o dužnosti prilagođavanja mesta rada potrebama radnika s invaliditetom. Stečena znanja studenti su koristili za analizu i kritičko preispitivanje više odluka Suda pravde Evropske unije, kao i za izučavanje uticajnih naučnih radova u ovim oblastima, i to na primeru diskriminacije na osnovu pola, starosti i invaliditeta. Rezultate svojih istraživanja studenti su izložili 14. maja, u Svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok će 4. juna biti održana onlajn simulacija suđenja pred Sudom pravde Evropske unije, upravo, na osnovu predmeta razmatranih od strane triju istraživačkih timova Letnje škole.

Pored nastavnog dela, Letnja škola je obuhvatila i izuzetno lep kulturni program, koji je uključio obilazak Beograda u pratnji vodiča, vožnju Dunavom i Savom, vođene posete Muzeju Nikole Tesle i Narodnom muzeju (postavka „Srednjovekovno nasleđe i srpska umetnost 18. i 19. veka), vođenu posetu Hramu Svetog Save, kao i svečanu večeru.

Letnju školu su organizovali dr Marko Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju, dr Ivana Rodić, koja je zadužena za međunarodnu saradnju, prof. dr Ljubinka Kovačević i doc. dr Filip Bojić, dok su studentsku delegaciju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu činili studenti osnovnih i master akademskih studija Anđela Garčević, Nađa Gerasimović, Sofija Lekić, Lidija Marković, Petra Radosavljević, Una Polojac Stupar, Teodora Stevanović, Vladimir Tešić i Đorđe Timotijević.

Arhive