Evropski seminar mladih istraživača u oblasti radnog i socijalnog prava

Od 16. do 18. maja 2024. godine, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu bio je domaćin Seminara za mlade istraživače u oblasti evropskog radnog prava i prava socijalne sigurnosti (Seminar for young researchers on `European Labour Law and Social Law` /YRS/). Seminar se, po ideji prof. dr Volfharda Kohtea (Univerzitet „Martin Luter“ Hale-Vitenberg) i prof. dr Tojna Jaspersa (Univerzitet u Amsterdamu), organizuje svake godine (s izuzetkom perioda pandemije zarazne bolesti Kovid-19) na jednom od univerziteta u Evropi.

Ove godine održan je 14. seminar, i to prvi put u državi koja nije članica Evropske unije. Na konkurs za učešće u Seminaru pristiglo je čak 36 prijava doktoranada iz čitave Evrope, od kojih je 13 studenata izabrano da predstavi rezultate svojih istraživanja, a drugih 13 studenata imalo je ulogu diskutanata (co-rapporteurѕ), s tim što je svako izlaganje pratila i polučasovna plenarna diskusija.

Na Seminaru u Beogradu učestvovalo je 25 studenata iz 13 evropskih država: Austrije (Livija Rajter /Univerzitet u Beču/), Belgije (Luize Knops /Slobodni univerzitet u Briselu/ i Alisija Hendriks /Univerzitet u Haseltu/), Italije (Rita Daila Kosta /Univerzitet u Palermu/), Mađarske (David Petri /Katolički univerzitet „Peter Paznanji“ u Budimpešti/, Tomaš Miroslavski /Univerzitet u Miškolcu/, Tamaš Nemet /Univerzitet u Debrecinu/, Krištof Tot /Univerzitet Reformatorske crkve „Karolj Gašpar“/ i Šabo Ćaba /Univerzitet u Miškolcu/), Nemačke (Ana Šmider /Univerzitet „Martin Luter“ Hale-Vitenberg/, Julius Trefurt /Univerzitet u Kaselu/ i Jana Bub /Univerzitet primenjenih nauka u Fuldi/), Poljske (Miloš Barlog /Šleski univerzitet u Katovicama/ i Ernestina Pašala-Simcik /Univerzitet u Varšavi/), Slovenije (Aljoša Polajžar /Univerzitet u Mariboru/), Srbije (Katarina Vidanović /Univerzitet u Beogradu/), Ujedinjenog Kraljevstva (Ajris Zang i Muren Mek Dermot /Univerzitet u Glazgovu/), Francuske (Žulijet Žermen /Univerzitet Pariz 1 Panteon Sorbona/), Holandije (Lidija de Grot /Univerzitet u Groningenu/ i Danai Nikolakopulu /Univerzitet u Utrehtu/), Češke (Vojteh Hanzal /Karlov univerzitet u Pragu/) i Španije (Beatriz Sančez-Điron Martinez /Univerzitet Komiljas u Madridu/, Ana Marija Kastro Franko /Univerzitet Leon/ i Marija Gorokategi /Baskijski univerzitet/). Prezentacije su, pritom, bile posvećene delikatnim pitanjima savremenog (individualnog i kolektivnog) radnog prava, a u manjoj meri i prava socijalne sigurnosti, uz usmerenje ka pravilnom i potpunom sagledavanju pokušaja savremenog prava da se prilagodi novim oblicima organizacije i upravljanja radom, kao i promenama koje se dešavaju u različitim oblastima, od (političkog i ekonomskog) zaokreta ka neoliberalizmu, preko demografskih i klimatskih promena, do digitalizacije i automatizacije rada.

Konačno, učesnici Seminara bili su u prilici da u pratnji vodiča, otkriju deo bogate istorije i kulture Beograda, dok je događaj završen svečanom večerom.

Akademski program Seminara razvili su profesori dr Elizabet Brameshuber (Univerzitet u Beču), dr Saskija Piters (Univerzitet  u Groningenu), Katja Nebe (Univerzitet „Martin Luter“ Hale-Vitenberg), dr Beril ter Haar (Univerzitet u Groningenu) i dr Atila Kun (Univerzitet Reformatorske crkve „Karolj Gašpar“). Uz njih, radove studenata komentarisala je i profesorka dr Nuna Zekić (Univerzitet u Groningenu).

Seminar su organizovali nastavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prodekan za međunarodnu saradnju prof. dr Marko Jovanović, doc. dr Filip Bojić, i prof. dr Ljubinka Kovačević, koja je bila i članica Naučnog odbora Seminara.

Pored Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizaciju Seminara podržala je i advokatska kancelarija Moravčević, Vojinović i partneri u saradnji sa Schoenherr, obezbedivši velikodušnu donaciju za smeštaj učesnika i kulturni program.

Arhive