Studijska grupa iz Srpske pravne istorije u poseti Državnom arhivu Srbije i Muzeju žrtava genocida

U sklopu vannastavnih aktivnosti na studijskoj grupi iz Srpske pravne istorije, naši studenti su 22. i 29. maja posetili Državni arhiv Srbije i Muzej žrtava genocida, u pratnji doc. dr Nine Kršljanin i saradnika u nastavi Đorđa Stepića.

Prilikom obilaska zgrade Državnog arhiva u Karnegijevoj ulici, imali su prilike da se upoznaju sa razvojem arhivske delatnosti u modernoj Srbiji, koja decenijama prethodi osnivanju Državnog arhiva 1898. godine, te njenim savremenim zadacima, izazovima i perspektivama. Pored toga, arhivisti Anja Vulić i Darko Opalić su im predstavili i istorijat ovog zdanja, dela arhitekte Nikolaja Krasnova, kao i rad nekoliko različitih službi u okviru Državnog arhiva: bibliotečke, konzervatorske, izdavačke itd. Uporedo sa tim, oni su studente uputili u strukturu i klasifikaciju arhivske građe koja se čuva, načine pristupa i istraživanja fondova, kao i postupak rada u Arhivu. Najposle, studenti su bili u prilici da pogledaju i izložbu umetničkih dela iz kolekcije DAS.

U poseti Muzeju žrtava genocida, osnovne informacije o njegovom istorijatu, ciljevima i radu izložili su Nikola Miloševski, Gordana Šeatović, Biljana Marcojević, dr Dragan Cvetković i Jasmina Tutunović-Trifunov. Kako bi što bolje približili stradanja u Drugom svetskom radu na jugoslovenskom području, studente su upoznali sa reprezentativnim primercima građe koja se čuva u muzeju (dokumenta, lični predmeti žrtava, uniforme i naoružanje…), kao i sa radom biblioteke i arhive muzeja, te njegovom izdavačkom i širom kulturnom delatnošću. Istraživanja u ovim oblastima otežavao je protok vremena od učinjenog genocida i ratnih zločina do osnivanja Muzeja, političke prilike, uklanjanje tragova izvršenih zločina, kao i nedostupnost građe i izvora iz najrazličitijih razloga. Ipak, napredak je i dalje moguć – viši kustos i arhivist Jasmina Tutunović-Trifunov je pokazala digitalizovanu verziju jednog od spiskova dece, spašene iz logora smrti zahvaljujući Diani Budisavljević i njenim saradnicima.

Obe ove posete studenti su propratili sa velikom znatiželjom, kao i sa mnoštvom pitanja stručnjacima iz ovih institucija, na koje su ovi rado odgovarali. Uvaženim kolegama se i ovim putem zahvaljujemo na vanrednoj ljubaznosti i predusretljivosti sa kojom su realizovali ove obilaske.

Arhive