Održana 24. tradicionalna međunarodna naučna konferencija Udruženja za međunarodno krivično pravo

Na Paliću je od 14. do 17. juna 2024. godine održana 24. tradicionalna međunarodna naučna konferencija Udruženja za međunarodno krivično pravo, na opštu temu „Odnos međunarodnog krivičnog i nacionalnog krivičnog prava“. Suorganizator skupa bio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Zadovoljstvo nam je da istaknemo da je ove godine sa nama bilo preko 200 učesnika iz sveta pravne teorije i prakse, i to kako iz naše zemlje, tako i iz inostrantva, kao i da je izloženo čak 75 referata koji su objavljeni u dva toma zbornika radova sa konferencije, a čiju je pripremu i objavljivanje podržalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. Takođe, značajan deo radova objavljenih u zborniku rezultat su istraživanja u okviru Strateškog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2024. godinu.

Na konferenciji je, između ostalog, učestvovao i veliki broj nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to prof. dr Milenko Kreća, prof. dr Milan Škulić, prof. dr Saša Bovan, prof. dr Goran Ilić, prof. dr Vladan Petrov, prof. dr Branko Rakić, prof. dr Bojan Milisavljević, prof. dr Aleksandar Gajić, prof. dr Vanja Bajović, prof. dr Maja Lukić Radović, prof. dr Natalija Lukić, doc. dr Ivan Đokić, doc. dr Ivana Marković, doc. dr Ivana Miljuš, ass. Marija Vlajković, ass. Ivana Radisavljević, ass. Nikola Stanković i ass. Aleksa Škundrić.

Prvog radnog dana skupa, nakon svečanog otvaranja i pozdravnih reči, najpre su izloženi uvodni referati profesora dr Milenka Kreće i profesora dr Milana Škulića. Nakon toga, prešlo se na rad po sekcijama. Ove godine je značajna novina bila posebna sekcija u okviru koje su izlagani radovi napisani i objavljeni na engleskom jeziku, a čiji je i radni jezik bio engleski. Paralelno sa tom sekcijom, tekao je i rad sekcije posvećene Nacionalnom krivičnom pravu i srodnim oblastima, dok su popodnevni časovi bili rezrevisani za radove iz Međunarodnog krivičnog prava i srodnih oblasti.

Tokom drugog radnog dana nastavljen je rad sekcija posvećenih nacionalnom i međunarodnom krivičnom pravu i srodnim oblastima. Takođe, održano je i predstavljanje knjiga iz krivičnopravne oblasti u izdanju Službenog glasnika, kao i elektronske baze „Krivična dela u sudskoj praksi“. Naposletku, radni deo konferencije okončan je sekcijom u okviru koje su predstavljeni radovi iz Međunarodnog javnog prava i srodnih oblasti.

Veoma nas raduje što je u okviru svih pomenutih sekcija, a nakon izlaganja referata, usledila i živa diskusija o najaktuelnijim temama iz pravnih grana koje su u radu ovogodišnje konferencija bile zastupljene. U tom smislu, nesumnjivo je da će rezultati ovog skupa, i to kako oni pismeni, sadržani u zborniku radova, tako i oni do kojih se došlo usmenim putem, nakon sveobuhvatne i plodne diskusije, umnogome doprineti daljem razvoju pravne misli, ali i da će izvršiti pozitivan uticaj na pravnu praksu u našoj zemlji, pa i šire.

Konačno, zadovoljstvo nam je da istaknemo da su u radu konferencije Udruženja za međunarodno krivično pravo učestvovali i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čiji radovi i ove godine po kvalitetu ne zaostaju za radovima njihovih starijih koleginica i kolega.

            Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su učestvovali na ovogodišnjoj konferenciji, kao i onima koji su pomogli njeno održavanje. Posebno smo zahvalni Ustanovi Studentsko odmaralište „Beograd“, kao i njenom ogranku Studentskom odmaralištu „Palić“ na izuzetnom gostoprimstvu, Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na podršci u organiziaciji, kao i Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na obezbeđivanju sredstava za pripremu i štapmanje zbornika radova sa konferencije, te izražavamo nadu da će se naša uspešna saradnja nastaviti i u narednim godinama.

Zbornik radova sa konferencije možete pročitati ovde.

Fotografije sa konferencije možete pogledati ovde.

Organizacioni odbor konferencije

Arhive