Učešće Pravne klinike za ekološko pravo na Ekonomskom i ekološkom forumu OEBS-a u Valeti, Malta

Drugi pripremni sastanak za 31. OSCE EEF (Economic and Environmental Forum) održan je 19. i 20. juna u Valeti, glavnom gradu Malte koja ove godine predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Pravna klinika za ekološko pravo, koju vodi profesorka Mirjana Drenovak Ivanović, imala je čast da u aprilu mesecu ove godine ugosti delegaciju sa Malte i predsedavajućeg Jana Borga (Ian Borg) na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Alumnisti su tom prilikom podelili svoja iskustva o organizaciji rada klinike i na koji način primenjuju stečena znanja u praksi. Vidljivi rezultati rada klinike i podrške OEBS-a doveli su do toga da jedan od alumnista Pravne klinike za ekološko pravo i student master studija iz ekološkog prava, Veljko Milošević, dobije poziv da učestvuje kao panelista na drugom pripremnom sastanku za 31. OSCE EEF.

Tema pripremnog sastanka bilo je unapređenje bezbednosti i stabilnosti kroz digitalne inovacije, doprinos održivom razvoju i adaptaciju na klimatske promene. Prvi konferencijski dan počeo je posetom Gćar Lapsi, jednog od četiri postrojenja za prečišćavanje morske vode procesom reverzne osmoze, a koji proces predstavlja najveći izvor vode za piće na Malti.

Drugi konferencijski dan otvorio je Jan Borg, predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte. Program je bio podeljen na tri sekcije u kojima su učestvovali moderatori i po četvoro panelista. Tokom svake sekcije, nakon izlaganja panelista, usledila je plodonosna diskusija, pošto je preko 150 predstavnika zemalja učesnica i akademske zajednice imalo priliku da postavi pitanja i iznese svoje komentare. Predstavljeni rezultati i način rada Pravne klinike za ekološko pravo, kao primer dobre prakse i saradnje, izazvali su veliko interesovanje učesnika.

Svaki od panelista izneo je svoj stav o novim izazovima i rizicima po bezbednost koje donose klimatske promene. Dovedene su u direktnu vezu sa zdravljem ljudi, migracijama stanovništva, pravima potrošača, kao i sa kvalitetom vazduha, vode i hrane. Aktuelna tema bili su i potencijalni sukobi oko resursa, a posebna pažnja posvećena je uticaju klimatskih promena na prava određenih kategorija lica, sa akcentom na prava nacionalnih manjina, žena i mladih. Istaknut je značaj prikupljanja, obrade i trasparentnosti podataka u vezi sa uticajima na životnu sredinu, korišćenja klimatskih modela, procena rizika i dugoročnog, strateškog planiranja.

Drugi pripremni sastanak bio je i poslednji koji će se održati pred OSCE EEF (Economic and Environmental Forum), zakazan za 13. i 14. septembar ove godine u Pragu, a koji predstavlja centralni događaj u ekonomskoj i ekološkoj sferi delovanja OEBS-a. Ciljevi sastanaka su identifikacija potreba i prioriteta, podizanje svesti i stimulisanje političke volje 57 država učesnica u rešavanju ekonomskih, ekoloških i bezbednosnih izazova, deljenje najboljih praksi, kao i pružanje platforme za dijalog sa predstavnicima međunarodnih organizacija, poslovne i akademske zajednice i civilnog društva.

Imajući u vidu ciljeve, drugi pripremni sastanak bio je veoma uspešan i skrenuo je pažnju na bitna pitanja iz ove oblasti, koja će nesumnjivo doprineti međunarodnoj i regionalnoj saradnji.

Arhive