Konferencija i promocija zbornika radova u čast prof. dr Jovice Trkulje – Pravo i javne delatnosti. Liber amicorum Jovica Trkulja

U prepunoj Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u prisustvu porodice, prijatelja, profesora, članova akademske zajednice i studenata iz zemlje i inostranstva, 25. juna 2024. godine održana je konferencija i promocija zbornika ,,Pravo i javne delatnosti. Liber amicorum Jovica Trkulja“.

 Svečani zbornik napisan je u čast jednog od doajena srpske ustavnopravne i politikološke naučne scene XX veka i ishod je zajedničkog poduhvata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za uporedno pravo i Dosije studija. Na početku konferencije, obratio se urednik zbornika prof. dr Slobodan Vukadinović, a potom su pozdravne reči pripale i dekanu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoranu Mirkoviću, v.d. direktorki Instituta za uporedno pravo prof. dr Jeleni Ćeranić Perišić, kao i jednom od recenzenata zbornika prof. dr Budimiru Košutiću. Iz opravdanih razloga, skupu nisu prisustvovali akademik prof. dr Časlav Ocić, kao ni prof. dr Ivo Visković, te je urednik zbornika pročitao njihove govore.

Program konferencije podeljen je u četiri naučna panela. U prvom, nazvanom ,,Pravno-politički sistem“, okupljenima su se obratili prof. dr Marko Davinić, sa radom na temu ,,Izborni sporovi pred Upravnim sudom u Republici Srbiji“, prof. dr Goran Marković, sa izlaganjem ,,O ideologizaciji ljudskih prava“, prof. dr Marko Stanković, sa temom ,,Federalno državno uređenje kao okvir za rešavanje političkih problema“, i doc. dr Mijodrag Radojević koji je govorio na temu ,,Postkomunističko osvajanje demokratije – tri decenije (ne)uspele modernizacije i demokratizacije u Srbiji“. Drugi panel bio je okrenut ka ustavnom pravu i povezanim pitanjima. Na njemu su svoja istraživanja izlagali prof. dr Dragoljub Popović (,,Nastava ustavnog prava u Srbiji“) i dr Vladimir Mikić (,,Pola veka ‘lošeg starenja’: zašto Ustav SFRJ iz 1974. godine nije stekao ‘status građanstva’ u modernoj uporednoj ustavnosti“). U okviru trećeg panela, posvećenom aktuelnim društvenim izazovima i mogućim pravnim rešenjima, skupu su se obratili prof. dr Ljubinka Kovačević, sa govorom na temu ,,Sloboda izražavanja zaposlenih – ključni radnopravni akspekti“, prof. dr Jelena Ćeranić Perišić izlaganjem o   ,,Idnovom planu – (zaboravljenoj) crtici iz istorije evropskih integracija“, prof. dr Uroš Novaković sa izlaganjem na temu  ,,Pravo deteta na zaštitu od štetnih uticaja savremenih masovnih medija (interneta)“, doc. dr Filip Bojić sa temom ,,Zaštita sindikalnih predstavnika u domaćem i međunarodnom pravu“, kao i dr Milica Matijević sa referatom ,,Pojam produženog raseljenja u teoriji i praksi“. Naposletku, u okviru četvrtog panela posvećenog istaknutim srpskim pravnicima i javnim delatnicima, doc. dr Nina Kršljanin je izložila rad: ,,Komentari Đorđa Cenića o telesnoj kazni, demonstrator Vasilije Marković je govorio na temu: ,,Đorđe Tasić i pojam subjektivnog (javnog) prava – između Leona Digija i Hansa Kelzena”, dok je asistent Aleksa Nikolić izlagao o ,,Ustavnim promenama devedesetih iz perspektive Jovice Trkulje“. Skup je zvanično okončan svečanim obraćanjem profesora dr. Jovice Trkulje. 

Svako izlaganje pratila je i lična nota posvećena liku i delu prof. Trkulje, a svi učesnici su saglasni u jednom – reč je o istinski slobodnom i nezavisnom naučnom delatniku. S tim u vezi, svima u amanet ostaje ovaj zbornik, sastavljen od čak 34 rada koje je napisalo 37 autora.

???
???
???
???
???
???
???
???

Arhive