KONKURS ZA PRAVNE KLINIKE

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za prijavljivanje studenata za pravnu veštinu Pravna klinika.

U školskoj 2024/25. biće organizovana nastava u okviru sledećih pravnih klinika:

  • Pravna klinika za krivično pravo (dva semestra)
  • Pravna klinika za obligaciono pravo (zimski semstar)
  • Pravna klinika za porodično pravo (dva semestra)
  • Pravna klinika za pitanja diskriminacije (zimski semstar)
  • Pravna klinika za ekološko pravo (dva semestra)
  • Pravna klinika za zaštitu uzbunjivača (letnji semestar)
  • Pravna klinika za azil i izbegličko pravo (zimski semstar)
  • Pravna klinika za suzbijanje trgovine ljudima (letnji semestar)
  • E- pravna klinika (zimski semstar)
  • Pravna klinika za upravno pravo (zimski semstar)
  • Pravna klinika za medijaciju (dva semestra)
  • Pravna klinika za pravo konkurencije (zimski semstar)
  • Pravna klinika za pravo i tehnologiju (zimski semstar)
  • Pravna klinika za javne nabavke (letnji semestar)

Kliničko pravničko obrazovanje podrazumeva interaktivan metod edukacije i rad u malim grupama. Iz tog razloga, broj polaznika na svakoj od pravnih klinika je ograničen. Studenti će o rezultatima konkursa biti blagovremeno obavešteni, kako bi prilikom upisa IV godine studija mogli da se opredele za drugu pravnu veštinu, u slučaju da njihova prijava nije prihvaćena od strane rukovodioca klinike. Uspešno pohađanje programa, bilo koje od pravnih klinika, priznaje se kao položen ispit iz predmeta Pravna veština, na četvrtoj godini studija. Rok za podnošenje prijava je 29. septembar 2024. godine. Prijave predate nakon ovog roka neće biti uzete u obzir.

Zainteresovani studenti se mogu prijaviti preko sledećeg linka. Student se može opredeliti za program samo jedne pravne klinike. Uz prijavu je potrebno dostaviti CV i motivaciono pismo.

Važna tehnička napomena:

Prijava na klinike vrši se preko linka koji se nalazi u tekstu konkursa. Popunjavanju prijave koja se nalazi na linku treba pristupiti tek pošto se napiše i u potpunosti pripremi CV i motivaciono pismo (i studentski rad – Klinika za pitanja diskriminacije). Potrebno je da CV i motivaciono pismo (i studentski rad) budu u pdf formatu i naslovljeni imenom i prezimenom kandidata  (naslove dokumenata napisati latinično bez dijakritičkih znakova). Po slanju prijave, stići će mejl potvrde da je prijava uspešno podneta. Ukoliko mejl potvrde izostane, potrebno je da se javite na mejl: aklinika@ius.bg.ac.rs. Naknadne prijave i reklamacije upućene posle 30. septembra 2024. neće biti razmatrane. Informacije o načinu rada, predavačima i trajanju svake od pravnih klinika nalaze se u nastavku.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA KRIVIČNO PRAVO

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za novu generaciju polaznika Pravne klinike za krivično pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje dva semestra. U periodu od oktobra do decembra 2024. godine, studenti Pravne klinike za krivično pravo će, zajedno sa studentima Pravne klinike za obligaciono pravo i Pravne klinike za porodično pravo, pohađati intenzivnu obuku iz oblasti profesionalne etike sudija i advokata, tehnike intervjuisanja i tehnike prikupljanja informacija. Tokom zimskog i letnjeg semestra studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu i učestvovati u simulacijama o temama iz materije krivičnog prava. Pored nastavnika Pravnog fakulteta, nastavu na Pravnoj klinici za krivično pravo drže poznati stručnjaci iz pravosuđa.

Uslov za pohađanje Pravne klinike je položen ispit iz predmeta Krivično pravo i predmeta Krivično procesno pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za krivično pravo je 20.  Radom Pravne klinike za krivično pravo koordinira prof. dr Goran P. Ilić.   

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA OBLIGACIONO PRAVO

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za novu generaciju polaznika Pravne klinike za obligaciono pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje jedan semestar i organizuje se u zimskom semestru školske 2024/25. godine. Studenti Pravne klinike za obligaciono pravo, zajedno sa studentima Pravne klinike za krivično pravo i Pravne klinike za porodično pravo, pohađaju intenzivnu obuku iz oblasti profesionalne etike sudija i advokata, tehnike intervjuisanja i tehnike prikupljanja informacija. Pored pomenute obuke, studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu i učestvovati u simulacijama o temama iz materije obligacionog prava. Uz nastavnike Pravnog fakulteta, nastavu na Pravnoj klinici za obligaciono pravo drže sudije, advokati, javni beležnici, izvršitelji i pravnici u privredi.

Uslov za pohađanje Pravne klinike za obligaciono pravo je položen ispit iz predmeta Obligaciono pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za obligaciono pravo je 20. Radom Pravne klinike za obligaciono pravo koordinira prof. dr Marija Karanikić Mirić.   

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA PORODIČNO PRAVO

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za novu generaciju polaznika Pravne klinike za porodično pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje dva semestra. Studenti Pravne klinike za porodično pravo, zajedno sa studentima Pravne klinike za krivično pravo i Pravne klinike za obligaciono pravo, pohađaju intenzivnu obuku iz oblasti profesionalne etike sudija i advokata, tehnike intervjuisanja i tehnike prikupljanja informacija. Pored pomenute obuke, studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu i učestvovati u simulacijama o temama iz materije porodičnog prava. Uz nastavnike Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nastavu na Pravnoj klinici za porodično pravo drže sudije i advokati.

Uslov za pohađanje Pravne klinike za porodično pravo je položen ispit iz predmeta Porodično pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za porodično pravo je 20.  Radom Pravne klinike za porodično pravo koordinira prof. dr Uroš Novaković.   

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA PITANJA DISKRIMINACIJE

Pozivamo sve studente četvrte godine Pravnog fakulteta, kao i studente na master i doktorskim studijama, da se pridruže radu Pravne klinike za pitanja diskriminacije za školsku 2024/25. godinu. Klinika će se odvijati u zimskom semestru. Ove godine, Pravna klinika će se fokusirati na pitanja rodne ravnopravnosti. Studenti će istraživati razne aktuelne teme na globalnom nivou, s ciljem pružanja podrške Radnoj grupi UN za nediskriminaciju žena i devojčica. Više informacija o radnoj grupi možete pronaći na linku: (https://www.ohchr.org/en/special-procedures/wg-women-and-girls).

Očekujemo da studenti imaju snažno interesovanje za temu rodne ravnopravnosti, razvijene analitičke veštine i sposobnost pisanja, kao i odlično poznavanje engleskog jezika. Takođe, poželjna je fleksibilnost u rasporedu, kako bi se adekvatno odgovorilo na hitne zahteve za istraživanjem određenih tema.

Grupa će brojati do 5 studenata, a oni koji budu deo Pravne klinike imaće priliku da sarađuju sa studentima drugih fakulteta, posebno sa studentima Jejl Univerziteta (Yale University).

Za prijavu je potrebno dostaviti motivaciono pismo, CV sa kontakt podacima, kao i studentski rad (esej, seminarski rad, članak) napisan na srpskom ili engleskom jeziku. Radom Pravne klinike za pitanja diskriminacije rukovodi prof. dr Ivana Krstić.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA EKOLOŠKO PRAVO

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za jedanaestu generaciju polaznika Pravne klinike za ekološko pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, kao i studenti master studija. Program Pravne klinike za ekološko pravo se odvija u okviru Žan Mone Katedre za evropsko ekološko pravo i pravo klimatskih promena i u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

            Program Pravne klinike za ekološko pravo traje dva semestra. Nastava će se održavati tokom zimskog semestra školske 2024/25. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu (jednom nedeljno/dva školska časa). Predavanja izvode nastavnici Pravnog fakulteta, sudije, tužioci, advokati i predstavnici Poverenika za informacije od javnog značaja, Zaštitnika građana i Ministarstva zaštite životne sredine. U letnjem semestru, studenti imaju mogućnost da prate rad organa uprave i sudova u ekološkim stvarima, pripremaju izveštaje i analize u ovoj oblasti, kao i da se upoznaju sa radom sa klijentima.

            Najuspešniji studenti Pravne klinike za ekološko pravo će imati priliku da pohađaju HELP kurs: Životna sredina i ljudska prava koji organizuje Savet Evrope, seminar o Pravu održivosti i odgovornosti kompanija za održivi korporativni razvoj, seminar o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, u saradnji sa Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, kao i mogućnost da obave praksu u stručnim službama: 

  • Ministarstva zaštite životne sredine
  • Zaštitnika građana
  • Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Zainteresovani studenti nove generacije će biti u prilici da se upoznaju sa aktivnostima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Studenti koji se opredele za Pravnu kliniku za ekološko pravo, pohađaju predavanja i uzmu učešće u rešavanju hipotetičkih slučajeva položili su ispit iz veštine Pravna klinika. Studenti dobijaju sertifikat o uspešno završenom programu obuke.

Prilikom prijavljivanja potrebno je da studenti navedu da li imaju položen ispit iz Ekološkog prava ili se student u tekućoj godini prijavljuje za izborni predmet na trećoj godini studija – Ekološko pravo ili izborni predmet na četvrtoj godini studija – Pravo klimatskih promena.

Radom Pravne klinike za ekološko pravo rukovodi prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović.

Informacije o aktivnostima Pravne klinike dostupne na: http://environment.ius.bg.ac.rs/ .

Kliniku podržava


KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA ZAŠTITU UZBUNJIVAČA

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za četvrtu generaciju polaznika Pravne klinike za zaštitu uzbunjivača. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Klinike traje jedan semestar i organizuje se u letnjem semestru školske 2024/25. godine. Program se organizuje u saradnji sa novinarskim portalom Pištaljka (vid. pistaljka.rs). Predavači će biti advokati Pištaljke i saradnici američke nevladine organizacije Government Accountability Project (Projekat za odgovornu vlast), nastavnici Pravnog fakulteta, sudije i javni tužioci, kao i uzbunjivači iz Srbije. Nakon sprovedenog programa, najbolji polaznici modula imali bi mogućnost da stažiraju u Pištaljci i rade sa advokatima Pištaljke. Pohađanje će biti moguće i online i u prostorijama Fakulteta.

Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za zaštitu uzbunjivača je 30. Radom Pravne klinike koordinira prof. dr Igor Vuković.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA AZIL I IZBEGLIČKO PRAVO

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i kancelarija UNHCR-a u Beogradu /UN High Commissioner for Refugees/ pozivaju studente četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu da se prijave za učešće u radu sedamnaeste generacije Pravne klinike za azil i izbegličko pravo.

Nastava na Pravnoj klinici traje jedan semestar i održavaće se tokom zimskog semestra školske 2024/25. godine. Radionice i interaktivna predavanja iz oblasti azila i migracija održavaće se jednom nedeljno u trajanju od dva školska časa. Pored nastavnika Pravnog fakulteta, nastavu će držati eksperti iz UNHCR-a, relevantnih državnih organa i nevladinih organizacija. Predviđena je poseta centrima za azil u Republici Srbiji, a najuspešniji studenti će imati priliku da obave praksu u partnerskim organizacijama. Tokom trajanja Klinike, studenti će pod mentorstvom nastavnika i praktičara raditi istraživanja u grupama o različitim temama iz oblasti izbegličkog prava i zaštite izbeglica i tražilaca azila.

Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na program Pravne klinike za azil i izbegličko pravo je 30. Svim studentima koji završe program biće dodeljen sertifikat.

Nastava počinje polovinom oktobra i održavaće se petkom od 13:30 do 15:00 časova. Radom Pravne klinike za azil i izbegličko pravo rukovodi prof. dr Bojana Čučković.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA SUZBIJANJE TRGOVINE LJUDIMA

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za dvanaestu generaciju polaznika Pravne klinike za suzbijanje trgovine ljudima. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija.

Program Pravne klinike traje jedan semestar. Nastava će se održavati tokom letnjeg semestra školske 2024/25. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Interaktivna predavanja sa primerima iz prakse držaće profesori Pravnog fakulteta, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Nacionalni izvestilac za suzbijanje trgovine ljudima, sudije, tužioci, inspektori MUP-a i partneri iz međunarodnih organizacija i nevladinog sektora. Tokom semestra biće organizovane i dodatne aktivnosti poput različitih radionica i seminara, poseta državnim institucijama i prakse u nevladinim organizacijama koje se bave slučajevima trgovine ljudima.

Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na program Pravne klinike za suzbijanje trgovine ljudima je 30. Svim studentima koji uspešno završe program biće dodeljen sertifikat.

Nastava počinje krajem februara 2025. godine i održavaće se utorkom od 15:30 do 17:00. Radom Pravne klinike za suzbijanje trgovine ljudima rukovodi prof. dr Bojana Čučković.

KONKURS – E-PRAVNA KLINIKA

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i nevladina organizacija za pružanje besplatne pravne pomoći putem interneta „Pro Bono“ (www.besplatnapravnapomoc.rs) uzimskom semestru školske 2024/25. godine organizuju obuku studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u pružanju pravne pomoći putem teorijskih predavanja i rešavanja konkretnih pravnih problema uz podršku mentora. Na ovaj način studentima se omogućava da kroz rešavanje praktičnih problema primene usvojena teorijska znanja, nauče se najplemenitijim aspektima buduće profesije i savladaju osnove primene prava u informatičkom okruženju.

Pravo da konkurišu imaju svi zainteresovani studenti koji su upisali 4. godinu studija.

Nastava će se odvijati u zimskom semestru školske 2024/25. godine i trajaće do kraja decembra. U prve dve nedelje će se vršiti obuka za pružanje pravne pomoći, dok će studenti u preostalom periodu, uz stručni nadzor, putem interneta davati odgovore na pitanja građana iz oblasti građanskog, krivičnog, upravnog, radnog i socijalnog i poreskog prava.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA UPRAVNO PRAVO

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za treću generaciju polaznika Pravne klinike za upravno pravo. Na konkurs se mogu prijaviti studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, s tim da će prednost imati studenti četvrte godine. Program Klinike traje jedan semestar i organizuje se u zimskom semestru školske 2024-2025. godine.

Studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu koja će doprineti unapređenju specijalizovanih teorijskih i praktičnih znanja, kao i sticanje praktičnih iskustava i veština u oblasti upravnog prava. Predavanja će voditi naši eminentni stručnjaci iz oblasti upravnog prava, profesori Pravnog fakulteta, sudije Upravnog suda Srbije, itd. Praktični rad će se zasnivati na analizi slučajeva pred Upravnim sudom, pisanja različitih podnesaka koji se javljaju u postupku, kao i učestvovanja u simulaciji suđenja u prvom i drugom stepenu. Cilj klinike je da studenti ovladaju veštinama koje su dobrom pravniku neophodne u svakodnevnom radu, kao i podizanje svesti o značaju sudske kontrole uprave.

Uslov za pohađanje Pravne klinike je položen ispit iz predmeta Upravno pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za upravno pravo je 25.  Radom Pravne klinike koordinira prof. dr Dobrosav Milovanović.   

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA MEDIJACIJU

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za Pravnu kliniku za medijaciju. Na konkurs se mogu prijaviti studenti četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, kao i studenti master studija. Program Pravne klinike za medijaciju odvija se u saradnji sa organizacijom Partneri Srbija, akreditovanom za sprovođenje osnovne i specijalizovanih obuka za medijatore. Interaktivna predavanja i radionice drže nastavnici Pravnog fakulteta, medijatori, sudije, advokati i psiholozi.

Program Klinike traje dva semestra. U zimskom semestru u obimu od jednog dvočasa nedeljno, Pravna klinika za medijaciju prati program osnovne obuke za medijatore i analizira primenljive međunarodne instrumente i standarde, te domaća i regionalna iskustava u primeni medijacije. U letnjem semestru dva puta mesečno biće organizovane praktične simulacije i prezentacije stvarnih slučajeva medijacije, kao i gostovanja domaćih i međunarodnih medijatora. Nakon završenog prvog, odnosno drugog semestra, postoji mogućnost organizovanja domaćih i regionalnih takmičenja studenata u primeni medijacije, kao i učešća tima studenata Pravnog fakulteta na eminentnim međunarodnim takmičenjima iz medijacije.

Radi analize međunarodnih standarda i praksi u primeni medijacije, kao i interakcije sa stranim ekspertima, te potencijalnog učešća na međunarodnim takmičenjima iz ove oblasti, poželjno je da studenti poseduju aktivno znanje engleskog jezika. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za medijaciju je 25.  Radom Pravne klinike za medijaciju rukovodi prof. dr Ivana Krstić.   

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA PRAVO KONKURENCIJE

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za prvu generaciju polaznika Pravne klinike za pravo konkurencije. Program klinike traje jedan semestar. Klinika se organizuje u zimskom semestru. Pored nastavnika Pravnog fakulteta, nastavu izvode stručnjaci iz partnerskih institucija i advokatskih kancelarija: Komisija za kontrolu državne pomoći, Komisija za zaštitu konkurencije, “Gecić Law”, AOD „Moravčević Vojnović i partneri“ u saradnji sa „Schoenherr“, AOD „Radovanović Stojanović i partneri“. Materija prava konkurencije (zabrana restriktivnih sporazuma, zabrana zloupotrebe dominantnog položaja, kontrola koncentracija, kontrola državne pomoći, regulacija digitalnih tržišta) biće obrađena kroz primere iz domaće prakse i prakse organa Evropske unije. Neki od partnera klinike ponudiće polaznicima dodatnu praksu, nakon završetka programa klinike. Svim polaznicima koji uspešno završe program klinike biće dodeljeni sertifikati.

Za pohađanje klinike se mogu prijaviti studenti svih smerova (dakle, i oni studenti koji nisu sa poslovnopravnog smera, kao i studenti poslovnopravnog smera koji još uvek nisu položili ispit iz predmeta Pravo konkurencije). Maksimalan broj polaznika: 20. Rukovodilac klinike: prof. dr Dušan Popović.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA PRAVO I TEHNOLOGIJU

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za prvu generaciju polaznika Pravne klinike za pravo i tehnologiju. Program klinike traje jedan semestar. Klinika se organizuje u zimskom semestru. Pored nastavnika Pravnog fakulteta, nastavu izvode stručnjaci iz partnerskih institucija i advokatskih kancelarija: Naučno-tehnološki park Beograd, „JPM & Partners“, „Karanović & Partners“, „Gecić Law“, Regulatorno telo za elektronske medije, Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Program pravne klinike obuhvata teme iz oblasti intelektualne svojine, regulisanja digitalnih platformi, prava zaštite podataka o ličnosti, pravila o transferu tehnologije, kao i pravila o veštačkoj inteligenciji. Materija će biti obrađena kroz primere iz domaće prakse i prakse organa Evropske unije. Neki od partnera klinike ponudiće polaznicima dodatnu praksu, nakon završetka programa klinike. Svim polaznicima koji uspešno završe program klinike biće dodeljeni sertifikati.

Za pohađanje klinike se mogu prijaviti studenti svih smerova. Uslov za pohađanje Pravne klinike za pravo i tehnologiju je položen ispit iz predmeta Pravo intelektualne svojine. Maksimalan broj polaznika: 20. Rukovodioci klinike: prof. dr Dušan Popović i doc. dr Novak Vujičić.

KONKURS – PRAVNA KLINIKA ZA JAVNE NABAVKE

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisuje konkurs za prvu generaciju polaznika Pravne klinike za javne nabavke. Na konkurs se mogu prijaviti studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, s tim da će prednost imati studenti četvrte godine. Program Klinike traje jedan semestar i organizuje se u letnjem semestru školske 2024/25. godine.

Studenti će pratiti interaktivnu praktičnu nastavu koja će doprineti unapređenju specijalizovanih teorijskih i praktičnih znanja, kao i sticanje praktičnih iskustava i veština u oblasti javnih nabavki. Predavanja će voditi naši eminentni stručnjaci iz oblasti upravnog prava i javnih nabavki, profesori Pravnog fakulteta, sudije Upravnog suda Srbije, itd. Praktični rad će se zasnivati na analizi slučajeva pred Upravnim sudom, pisanja različitih podnesaka koji se javljaju u postupku pred naručiocem i Republičkom komisijom za zaštitu prava, kao i učestvovanja u simulaciji suđenja. Cilj klinike je da studenti ovladaju veštinama koje su dobrom pravniku neophodne u postupku javnih nabavki i zaštite prava, kao i podizanje svesti o značaju sudske kontrole javnih nabavki.

Uslov za pohađanje Pravne klinike je položen ispit iz predmeta Upravno pravo. Maksimalan broj studenata koji će biti primljen na Pravnu kliniku za upravno pravo je 25.  Radom Pravne klinike koordinira prof. dr Dobrosav Milovanović.

Arhive