Održan četvrti vebinar sa projekta “Epidemija. Pravo. Društvo” – Obrazovanje u digitalno doba

U utorak, 10. maja 2022. godine održan je četvrti u nizu vebinara Instituta za pravne i društvene nauke, kojima se stručnoj javnosti predstavljaju rezultati strateškog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2021. godinu „Epidemija. Pravo. Društvo“. Tema vebinara je bila „Obrazovanje u digitalno doba“.

U prvom izlaganju, svoje nalaze na temu , Onlajn nastava kao krizno obrazovanje ili obrazovanje budućnosti?“ predstavila je asistentkinja Valerija Dabetić. Njen rad je nastao kao rezultat kvalitativnog istraživanja iskustava saradnika, asistenata i nastavnika Pravnog fakulteta u vezi s onlajn nastavom koja je izvođena na fakultetu u vreme epidemije korona virusa. Međutim, autorka se nije zadržala samo na prostom beleženju, deskripciji i analizi prikupljenih podataka, već je na osnovu njih nastojala da utvrdi koristi i prednosti ovakvog vida nastave u budućnosti i u normalnim okolnostima.

Drugo izlaganje, asistenta Novaka Vujičića, pod naslovom „Onlajn nastava u doba pandemije izazvane virusom COVID-19: autorskopravni aspekti“ odnosilo se na uslove pod kojima nastavnici i saradnici prilikom onlajn nastave mogu na legalan način da koriste tuđa autorska dela. Taj deo rada predstavlja zapravo praktično uputstvo za predavače o tome kako da izbegnu kršenje tuđih autorskog prava. S druge strane, autor ističe da zbog specifičnosti onlajn nastave, postoje razlozi zbog kojih ograničenja autorskih prava, koja inače postoje kada se autorska dela koriste u obrazovne svrhe treba modifikovati kada je u pitanju takav vid nastave.

Najzad, profesor Vladimir Pavić se u poslednjem izlaganju, pod naslovom „Od Oktobra 2 do Kovida-19 – hronika izlaženja u susret“ bavio dvodecenijskom praksom uvođenja nestatutarnih dodatnih ispitnih rokova na Pravnom fakultetu, koja je dodatno eskalirala u vreme epidemije. Opisujući različite modalitete te prakse tokom poslednje dve decenije, autor je izveo zaključke o stvarnim razlozima za nju, ali je istovremeno pokušao i da pravnoteorijski konceptualizuje takvu praksu kao paralean normativni sistem, koji delimično parazitira na formalnopravno važećim pravilima.

Sva tri izložena rada biće objavljena u posebnom zborniku radova sa projekta koji će izaći tokom 2022. godine, a čiji urednici će biti doc. dr. Natalija Lukić i doc. dr Dalibor Đukić.

Moderator vebinara bio je prof. Goran Dajović.

Arhive