XII Belgrade Open Pre-Moot

Na našem Fakultetu je u subotu 6. i nedelju 7. aprila 2019. godine održan Belgrade Open Pre-Moot, beogradski pripremni turnir za vodeće svetsko takmičenje iz prava međunarodne prodaje robe i međunarodne trgovinske arbitraže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Ove godine beogradski turnir, najveći turnir na svetu ovog tipa, je ugostio preko 800 učesnika – studenata, trenera, arbitara – i okupio 79 univerziteta iz 39 zemalja sveta: od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Azije, do Australije.

Za dva dana održavanja Belgrade Open Pre-Moot-a održano je preko 190 simulacija arbitražnih ročišta, kako na fakultetu, tako i u prostorijama advokatskih kancelarija Karanović/partneri, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, CMS Beograd, Nikolić, Kokanović i Otašević, Samardžić Oreški Grbović, Mihaj Ilić Milanović, BDK Advokati, Milošević, Gecić, i u kancelarijama Privredne komore Srbije i Američke privredne komore u Srbiji. O uspešnosti beogradskog turnira govori i podatak da su učesnici beogradskog turnira imali priliku da provere ubedljivost svojih argumenata pred poznatim i priznatim advokatima, sudijama, arbitrima i drugim stručnjacima iz prakse iz celog sveta, kao i da se trećina učesnika sa našeg pripremnog turnira plasirala u eliminacione runde takmičenja u Beču uključujući i tim našeg Fakulteta, kao i da su troje polufinalista, uključujući i pobednike usmenih rundi u Beču (Penn State University) imali prilike da usavrše svoju argumentaciju na pripremnom turniru u Beogradu. 

Sponzori ovog velikog događaja su se potrudili da, pored napornih proba i akademskog programa, učesnici ovogodišnjeg beogradskog Pre-Moot-a imaju i bogat društveni život. Njihovom podrškom organizovan je koktel povodom otvaranja beogradskog Pre-Moot-a u restoranu Berliner, advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr i ove godine je napravila veliku žurku za sve učesnike u Cetinjskoj ulici, a zatvaranje Beogradskog pripremnog turnira se održalo u autentičnoj i prijatnoj atmosferi Skadarlije. Otvaranju samog Pre-Moot-a prethodio je svečani koktel za arbitre u prostorijama advokatske kancelarije Karanović/partneri. U sklopu XII Belgrade Open Pre-Moot-a održana je i druga ICC YAF konferencija u Beogradu na temu “Goruće teme u međunarodnoj arbitraži“ pod pokroviteljstvom advokatske kancelarije Petrikić i partneri u saradnji sa CMS.

Uspešno održavanje devetog Belgrade Open Pre-Moot-a svojom nesebičnom pomoću i podrškom i ove godine su omogućili Nemačka arbitražna institucija, Udruženje za arbitražno pravo, advokatske kancelarije Karanović/Nikolić, Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schönherr, CMS, Nikolić, Kokanović i Otašević, Samardžić Oreški Grbović, Mihaj Ilić Milanović, Gecić, BDK Advokati, Milošević, kao i Privredna komora Srbije i Američka privredna komora u Srbiji.

Arhive