Učešće naših studenata na takmičenju iz prava Svetske trgovinske organizacije

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovali su ove godine po prvi put na takmičenju iz prava Svetske trgovinske organizacije John H. Jackson Moot Court Competition. Ovo renomirano takmičenje, koje se održava već 17 godina, okuplja studente iz celog sveta koji, kroz simulaciju postupka pred Telom za rešavanje sporova STO, odmeravaju snage u poznavanju ove grane međunarodnog poslovnog prava. Kao i mnoga druga takmičenja ovog tipa, i John H. Jackson Moot Court Competition sastoji se iz dve faze: pisane i usmene. U pisanoj fazi takmičenja učesnici sastavljaju tužbu i odgovor na tužbu u ime strana u hipotetičkom sporu, a zatim sledi usmena faza u okviru koje timovi najpre odlaze na regionalne kvalifikacije, a dva najbolja tima iz svake kvalifikacione grupe takmičenje završavaju na finalnim usmenim rundama koje se tradicionalno održavaju u sedištu STO u Ženevi. Spor koji su takmičari ove godine rešavali bio je izuzetno složen.

Njegovi materijalnopravni aspekti ticali su pitanja obuhvaćenih Opštim sporazumom o carinama i trgovini, Sporazumom o subvencijama i kompenzatornim merama, Sporazumom o pravilima o poreklu i Sporazumom o državnim nabavkama. Naši studenti su učestvovali na evropskoj kvalifikacionoj rundi, koja se održala od 13. do 15. marta 2019. godine u Pragu i bili su jedini tim koji dolazi iz države koja nije članica STO. Uprkos odličnim nastupima i veoma dobrim utiscima koje su ostavili na sudije, naš tim nažalost nije uspeo da izbori mesto među dva najbolja u kvalifikacionoj grupi i plasira se u svetsko finale. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na ovom takmičenju predstavljale su studentkinje: Ivana Radomirović, Tamara Bajčić i Marta Milanović.

Tim je pripremao doc. dr Marko Jovanović uz nesebičnu pomoć doc. dr Milene Đorđević, a učešće naših studenata na takmičenju finansijski je podržala švajcarska organizacija IDEAS Centar u saradnji sa Državnim sekretarijatom za privredu Švajcarske Konfederacije. Inače, Pravni fakultet sa IDEAS Centrom već nekoliko godina izuzetno uspešno sarađuje u različitim aktivnostima promovisanja izučavanja i nastave prava STO.

Arhive