Skup povodom početka rada četvrte generacije studenata Pravne klinike za ekološko pravo

U petak, 26. oktobra 2018. god., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, otvorena je Pravna klinika za ekološko pravo za četvrtu generaciju studenata. Na svečanosti ovim povodom skupu su se obratili, prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, rukovodilac Pravne klinike za ekološko pravo, Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS u Srbiji, Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Stanojla Mandić, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Olja Jovičić, generalni sekretar Zaštitnika građana, Marija Milaković, predstavnik Pravosudne akademije i Katarina Vukšić predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Skupu su se obratili i sekretari Pravne klinike za ekološko pravo, Lazar Stevanović i Luka Đorđević, koji su izneli iskustva studenata u radu Pravne klinike za ekološko pravo i obavljanju prakse.

Pravna klinika za ekološko pravo je počela sa radom oktobra 2015. god. Radom Pravne klinike za ekološko pravo rukovodi prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović. U školskoj 2018/2019. god. traje dva semestra. U prvom semestru studenti imaju intenzivan interaktivni trening. Prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović će održati predavanja na teme Izvori ekološkog prava u pravnom poretku Srbije, Pravo na pristup ekološkim informacijama, Uključivanje javnosti u donošenje ekoloških odluka, Posebnosti upravnog postupka u stvarima od značaja za zaštitu životne sredine, Naknada štete u životnoj sredini: postojeća rešenja i nacrt Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini i Ekološko pravo Evropske unije: Praksa Suda pravde EU. Branislava Vučković, zamenik javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, će održati predavanje na temu Prikupljanje dokaza i vođenje postupaka u predmetima sa elementom zaštite životne sredine. Sudija Jelena Tišma će održati predavanje na temu Upravno-sudska zaštita prava na zdravu zivotnu sredinu: sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava i praksa Upravnog suda Srbije. Advokat Sreten Đorđević će održati predavanja na teme Postupak procene uticaja na životnu sredinu i izdavanje IPPC dozvola i Građanskopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Prof. dr Milan Škulić će održati predavanje na temu Sistem ekoloških delikata i vrste prekršajnih sankcija. Sudija Siniša Važić će održati predavanje na temu Krivičnopravna zaštita prava na zdravu životnu sredinu u sudskoj praksi. Sudija Milan Marinović će održati predavanje o Prekršajima u oblasti zaštite životne sredine. Prof. dr Bojana Čučković će održati predavanje na temu Ekološka šteta u međunarodnom pravu i zaštita životne sredine.

U skladu sa Sporazumom o saradnji Pravnog fakulteta, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana, koji je potpisan marta 2016. godine, studenti koji pohađaju Pravnu kliniku za ekološko pravo imaju priliku da obave studentsku praksu u kancelariji Poverenika i Zaštitnika građana. Aprila 2016. godine potpisan je i Sporazum o saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a oktobra 2017. godine sa Prekršajnim sudom. U drugom semestru studenti imaju priliku da rade sa klijentima, koje primaju u prostorijama Pravnog fakulteta prema utvrđenom rasporedu. Novembra 2017. godine, rad Pravne klinike za ekološko pravo je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje kroz projekat ,,Razvoj Pravne klinike za ekološko pravo”, sufinansira programske aktivnosti rada Pravne klinike za ekološko pravo. Decembra 2017. godine, potpisan je Sporazum o saradnji sa Regionalnim centrom za životnu sredinu. U skladu sa Sporazumom, studenti su bili u prilici da pružaju pravne savete nevladinim organizacijama koje su članice REC-a.

3. maja 2018. godine zaključen je sporazum između Pravnog fakultet Univerziteta u Beogradu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na osnovu sporazuma, UNDP će podržati rad studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula tokom izrade nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine. Imajući u vidu postupak harmonizacije prava Srbije sa pravom EU u oblasti ekološkog prava, i činjenicu da do kraja transpozicionog perioda (2021) treba usvojiti više od 110 zakonska i podzakonska akta u ovoj oblasti, kao i nedostatak administrativnog kapaciteta Ministarstva zaštite životne sredine, pre svega pravnika koji poznaju ekološko pravo EU, studenti Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula će u periodu maj 2018/decembar 2018. god., biti u prilici da učestvuju u pripremi nacrta planiranih zakonskih i podzakonskih akata. U projektu će učestvovati do 20 studenata, podeljenih u nekoliko grupa, koji će raditi pod mentorstvom koordinatorke Pravne klinike za ekološko pravo prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović. Kako je Ministarstvo zaštite životne sredine u sistematizaciji za period od 4 godine, u okviru potrebnih preko 300 novih radnih mesta, opredelilo 100 radnih mesta za mlade pravnike sa specijalizovanim znanjem u oblasti ekološkog prava, projekat koji povezuje Pravni fakultet i Ministarstvo zaštite životne sredine otvara mogućnost za dalje usavršavanje i zapošljavanje studenata Pravne klinike za ekološko pravo i master studija ekološko-pravnog pod-modula. Projektom je predviđeno i uključivanje studenata Pravne klinike za ekološko pravo i studenata master studija ekološko-pravnog pod-modula u rad Odbora za zaštitu životnu sredinu Narodne skupštine Republike Srbije. Studenti će biti u prilici da Narodne poslanike upoznju sa rezultatima analiza sprovedenih u toku pripreme nacrta zakona u oblasti zaštite životne sredine.

Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, u prethodne dve godine je 5 studenata Pravne klinike za ekološko pravo, koji su nastavili master studije na ekološkopravnom podmodulu, bilo u prilici da se usavršava na poslovima prenošenja ekološkog cquis-a, i zaposli se u tom Ministarstvu.

Misija OEBS-a u Srbiji je, kao nastavak uspešne saradnje na razvoju specijalističkih i master studija u oblasti ekološkog prava, i ove godine podržala rad Pravne klinike za ekološko pravo, na čemu im se posebno zahvaljujemo. 

Informacije o aktivnostima Pravne klinike za ekološko pravo se mogu pronaći na http://wp2008.ius.bg.ac.rs/klinika04/ .

Arhive