Veliki uspeh studenata na takmičenju iz međunarodnog poreskog prava

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojio je drugu nagradu na Osmom studentskom takmičenju iz oblasti Međunarodnog poreskog prava održanom 13. i 14. aprila 2018. godine u Moskvi. Tim su činili studenti četvrte godine Amina Kajević, Sanja Komnenović, Vladan Živković i Stefan Jevtović, a u ulozi trenera bila je studentkinja doktorskih studija Lidija Živković. Jedan od članova tima našeg Fakulteta, Vladan Živković, osvojio je nagradu za najboljeg govornika u konkurenciji 35 takmičara. Uspeh naših studenata značajan je utoliko što je najveći deo ostalih timova u sastavu imao studente master, a ne osnovnih studija.

Takmičenje je organizovano u okviru Ruske nedelje međunarodnog oporezivanja, u saradnji ruskog ogranka Međunarodne fiskalne asocijacije (International Fiscal Association) i Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije (Finansovый universitet pri Pravitelьstve Rossiйskoй Federacii), a pod pokroviteljstvom Federalne poreske uprave i Ministarstva finansija Ruske federacije. Značajnu ulogu odigrala je i konsultantska kuća Deloitte CIS. Takmičenje se sastojalo u analiziranju i rešavanju slučaja iz oblasti međunarodnog poreskog prava i čine ga pismeni i usmeni deo. U prvom, pismenom delu, od studenata se očekuje da na osnovu zadatog problema sačine tužbu – na strani poreskog obveznika i odgovor na tužbu – na strani poreske administracije. Drugi, usmeni deo takmičenja sastoji se u usmenom i interaktivnom izlaganju argumentacije pred renomiranim stručnjacima iz oblasti međunarodnog oporezivanja, kroz simulaciju ročišta za glavnu raspravu, u kojoj su suprotstavljene strane poreski obveznik i poreska administracija.

Problemi kojima su se bavili učesnici ovogodišnjeg takmičenja ticali su se primene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, postojanja stalne poslovne jedinice, problemom stvarnog vlasništva prihoda, kao i pitanjem primene doktrine „suština iznad forme“, sa ciljem sprečavanja artificijelnog izbegavanja statusa stalne poslovne jedinice kroz fragmentaciju poslovanja.

Učešće, kao i postignuti rezultati naših studenata na ovom takmičenju, od velikog su značaja, imajući u vidu aktuelne promene do kojih dolazi u zemljama širom sveta u oblasti međunarodnog oporezivanja, a u čije tokove Republika Srbija nastoji da se aktivno uključi. Uspeh našeg tima ne bi bio moguć bez finansijske podrške Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je za članove tima snosio troškove prevoza i smeštaja.

Arhive