Istorijska poseta studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi

Prvi  put u istoriji, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu imali su priliku da od 20. do 26. aprila  2018. godine, pohađaju seminar u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija kao i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Klub za Ujedinje nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu imao je tu čast i zadovoljstvo d aomogući studentima da pristustvuju na čak sedam predavanja u tri međunarodne organizacije, kao i  u Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Isključivo za naše studente, govorilo je čak dvanaest eminentnih predavača, stručnih u različitim oblastima koje se tiču međunarodnog prava, međunarodnih odnosa, diplomatije i sličnih tema. Ukupno je u programu učestvovalo četrdeset i pet studenata Univerziteta u Beogradu od kojih je trideset sa Pravnog fakulteta, što je jedna od najvećih grupa studenata koja je pohađala ovu vrstu seminara.

Seminar je počeo predavanjem u Palati nacija, koje je održao gospodin Luka Brant (Luc Brandt), specijalni savetnik pri Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Gospodin Brant je govorio o aktivnostima Visokog komesara za izbeglice i studentima predočio primere iz prakse kojima im je omogućio bliži uvid u rad Komesarijata.

Nakon toga je usledilo predavanje o aktivnostima Instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje u oblasti razoružanja (UNIDIR). Gospođica Jasmin Afina (Yasmin Afina),  asistent na programu za bezbednosna pitanja u nastajanju i gospodin Sebastijan Vilkin (Sebastian Wilkin), asistent na programu za konvencionalno oružje podelili su sa studentima informacije o radu u ovom Institutu i uputili ih na mnogobrojne prakse i mogućnosti za mlade.

Treće predavanje ticalo se sistema funkcionisanja Organizacije Ujedinjenih nacija u okviru kojeg se nametnula teme budućih neophodnih reforma ove univerzalne međunarodne organizacije. U neposrednom dijalogu o tome studenti su razgovarali sa gospođom Amnom Smailbegović i gospođom Katarinom Fegli (Catherine Fegli) iz Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi (UNOG).

Poslednje predavanje toga dana u Palati nacija za naše studente bilo je najinspirativnije i najzanimljivije. Studenti su imali čast da ih dočeka gospođa Dragana Korljan, službenik i koordinator pri Odeljenju za specijalne procedure u Savetu za ljudska prava (OHCHR). Pored toga što je gospođa Korljan alumnista našeg fakulteta, najveće oduševljenje je bio njen neposredni pristup studentima, jer je vrlo otvoreno podelila svoja mnogobrojna iskustva koja je stekla tokom svoje dosadašnje bogate karijere.

Naredni dan u evropskom sedištu Ujedinjenih nacija počeo je predavanjem gospodina Horhea Galinda (Jorje Galindo) koji je govorio o radu Međunarodne organizacije za migarcije (IOM). To je ujedno bilo i poslednje predavanje u Palati nacija za studente Univerziteta u Beogradu, nakon čega su usledila predavanja u drugim međunarodnim organizacijama.

Poseta Diplo Fondaciji sa jednim od sedišta u Ženevi i razgovor sa osnivačem i  direktorom Diplo Fondacije, našim eminentnim stručnjakom profesorom Jovanom Kurbalijom, koji pored toga što je i diplomirani pravnik Beogradskog univerziteta, takođe je i alumnista Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavanje u kojem je učestvovala i dr Stefani Borg Psaila (Stephanie Borg Psaila), direktorka odseka za digitalnu politiku i asistentkinja profesora Kurbalije, najviše se ticalo uticaja interneta i modernih tehnologija na međunarodno pravo i diplomatiju.

Nakon toga, naši studenti su posetili sedište Svetske trgovinske organizacije (WTO) koje se nalazi nedaleko od Palate nacija. Uz veoma prijatan doček studenti su razgovarali sa gospodinom Fernandom Pučolom (Ferdinand Puchol) o istorijatu, funkcionisanju i radu Svetske trgovinske organizacije, kao i o procesu pristupanja Republike Srbije ovoj organizaciji,  koja je pored Bosne i Hercegovine i Belorusije jedna od tri evropske države koje još uvek nisu pristupile Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Za kraj boravka srpskih studenata u Švajcarskoj Konfederaciji, organizovan je prijem u Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Uz veoma lep doček od strane prvog savetnika ambasadora g. Vladana Lazovića,  drugog sekretara g. Danka Lazovića i trećeg sekretara g. Miloša Đurđevića studenti su imali priliku da diskutuju o položaju Republike Srbije u sferi međunarodnih odnosa, njenom učešću  u radu mnogobrojnih međunarodnih organizacija kao i o budućnosti dipomatije u svetlu aktuelnih dešavanja.

Studijsko putovanje su organizovali i studente predvodili članovi upravnog odbora Kluba za Ujedinjene nacije, predsednica Sara Petrović, zamenik predsednika Nemanja Bezarević i član nadzornog odbora Milena Nikolić,  dok je predstavnik Pravnog fakulteta bila asistentkinja na predmetu Osnovi sociologije prava, g-đa Valerija Dabetić. U samoj organizaciji seminara asistent Dragan Živojinović sa Fakulteta političkih nauka i profesorka Ivana Krstić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu bili su od neizmerne pomoći našoj studentskoj delegaciji. Zvanični fotograf ovog stručnog usavršavanja bila je Jovana Malinović, predsednica Odbora za marketing i promociju Kluba za Ujedinjenenacije.

Prvi put, ali nadamo se ne i poslednji, zajedno sa svojim kolegama, na seminaru u Ujedinjenim nacijama kao i drugim međunarodnim organizacijama i u poseti Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama sa sedištem u Ženevi učestvovalo je ukupno dvadeset i četiri člana Kluba za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Sara Petrović, Nemanja Bezarević, Milena Nikolić, Filip Simović, Sandra Živković, Jovana Malinović, Nenad Vladić, Nemanja Vojinović, Mihailo Marković, Ana Vesić, Teodora Višnjić, Sanja Petrović, Sanja Đukanović, Uroš Anđelković, Miloš Dimić, Maša Lopušina, Aleksa Petrović, Aleksandar Ostojić, AlenDragin, Elena Mitanoski, Sandra Krstajić, Sonja Badža, Denis Knežević i Katarina Majski.

Arhive