Свечаност поводом почетка школске године

У понедељак, 1. октобра 2018. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 210. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор „Обилић“ АКУД „Бранко Крсмановић“ под руководством диригента Ђорђа Станковића.

Присутнима су се обратили ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, председница Уставног суда Весна Илић Прелић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић и проф. др Војислав Станимировић, као и председник студентског парламента, Урош Мијатовић.

Проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, поздравила је присутне, скренула пажњу на јубилеј 210 година постојања Универзитета у Београду, као и Правног факултета, истакла је значај те традиције и велики допринос Правног факултета данашњем међународном положају Универзитета у Београду, те пожелела бруцошима успех у студирању.

Весна Илић Прелић, председница Уставног суда Србије, пожелела је студентима да успешно започну и окончају студије, скренувши пажњу на значај институције у коју су ступили. Пожелела им је да истрају на одабраном путу упркос свим тешкоћама на које ће наићи, те да се потруде да постану добри правници – што значи да заволе право и да науче да правнички размишљају, да правилно тумаче и примењују право.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета – који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 210 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога – да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот. „Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега би се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити,“ поручио је декан будућим правницима. (Овде можете видети цео текст говора.)

Видео запис

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве