Svečanost povodom početka školske godine

U ponedeljak, 1. oktobra 2018. Pravni fakultet organizovao je svečanost povodom početka školske godine za 210. generaciju brucoša. Pored naših studenata i nastavnika, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Beogradu i drugih naučnih institucija, pravosudnih i upravnih organa, udruženja i šire struke. Po odavno ustanovljenoj tradiciji, značaj ovog dana ulepšao je akademski hor „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“ pod rukovodstvom dirigenta Đorđa Stankovića.

Prisutnima su se obratili rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović, predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković i prof. dr Vojislav Stanimirović, kao i predsednik studentskog parlamenta, Uroš Mijatović.

Prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, pozdravila je prisutne, skrenula pažnju na jubilej 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu, kao i Pravnog fakulteta, istakla je značaj te tradicije i veliki doprinos Pravnog fakulteta današnjem međunarodnom položaju Univerziteta u Beogradu, te poželela brucošima uspeh u studiranju.

Vesna Ilić Prelić, predsednica Ustavnog suda Srbije, poželela je studentima da uspešno započnu i okončaju studije, skrenuvši pažnju na značaj institucije u koju su stupili. Poželela im je da istraju na odabranom putu uprkos svim teškoćama na koje će naići, te da se potrude da postanu dobri pravnici – što znači da zavole pravo i da nauče da pravnički razmišljaju, da pravilno tumače i primenjuju pravo.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković započeo je svoje obraćanje studentima prve godine podsećanjem na istorijat Pravnog fakulteta – koji je, kao i Univerzitet u Beogradu, ove godine obeležio 210 godina svoje istorije, računajući od dana osnivanja Velike škole u Beogradu 13. septembra 1808. godine. Posle kratkog izlaganja o istorijatu ustanove koja je postala današnji Univerzitet u Beogradu, dekan je predočio brucošima šta ih sve očekuje tokom studija na Pravnom fakultetu: koje vrste disciplina će izučavati tokom studija prava, kakav je nastavni kadar koji će im predavati (i koliki je značaj posećivanja žive nastave), ali i u kakvim će vannastavnim aktivnostima (klub Forvm Romanvm, takmičenje u besedništvu, simulacije suđenja i sl.) imati prilike da učestvuju. Istakao je da studiranje podrazumeva pohađanje predavanja i polaganje ispita, ali i više od toga – da student treba da posećuje kulturna, sportska i druga dešavanja, da se druži, da čita ne samo stručnu literaturu (za koju im je na Fakultetu na raspolaganju jedna od najbogatijih pravnih biblioteka u ovom delu Evrope), već i književna dela, kojima će obogatiti svoja znanja i pogled na život. „Gde god vas život odvede i čime god se budete bavili, imajte na umu i pridržavajte se pravnih pravila koja je postavio još rimski pravnik Ulpijan. Ona glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada. Ovome bih dodao: Pošteno živite i ne učinite ništa danas čega bi se stideli sutra. Poštujte utvrđena pravila i postignute dogovore i ne dozvolite da ih bilo ko menja, ali ni sami to nemojte činiti,“ poručio je dekan budućim pravnicima. (Ovde možete videti ceo tekst govora.)

Video zapis

Arhive