Посета представника високошколских институција Јужнокавкаског региона

У среду, 28. новембра 2018. године Правни факултет Универзитета у Београду посетили су представници високошколских институција Јужнокавкаског региона из Азербејџана, Јерменије и Грузије. Циљ посете делегације, коју су чинили декани и продекани правних факултета Државног универзитета у Тбилисију, Универзитета „Григол Робакидзе“, Универзитета Грузије, Француског универзитета у Јерменији и Државног универзитета у Бакуу, био је иницирање размене искустава региона Југоисточне Европе и Јужнокавкаског региона, као и разматрање могућности за спровођење заједничких пројеката.

Делегацију професора права, представника GIZ-а и Мреже правних факултета Југоисточне Европе (South East European Law School Network – SEELS) дочекали су доц. др Јелена Лепетић, продекан за међународну сарадњу, проф. др Татјана Јованић, продекан за финансије и др Ивана Родић, која је задужена за међународну сарадњу.

Након поздравних речи представника Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Томас Гигерих са Европа института Сарланд Универзитета, који је један од најважнијих стратешких партнера SEELS-а, представио је облике сарадње овог института са SEELS мрежом и указао на потенцијал за сарадњу са правним факултетима Јужнокавкаског региона. Проф. Гигерих је посебно указао на успех Форума умрежавања за сарадњу у области правног образовања, који је омогућио кохерентну сарадњу преко националних граница како у настави, тако и у истраживањима.

Након презентације посвећене активностима и циљевима Европа института, одржана је радионица на којој су разматране могућности сарадње и конкретни кораци које је потребно предузети. Радионици су присуствовали и доц. др Бојана Чучковић и др Филип Бојић, који су са присутнима поделили своја искуства везана за учешће у пројектима који су имплементирани у оквиру SEELS мреже.

Др Томас Мајер, руководилац програма GIZ-а, предложио је да представници из Јужнокавкаског региона добију статус посматрача на састанцима управног одбора SEELS мреже, да би се упознали са активностима SEELS-а и проценили да ли имају интерес да оснују сличну мрежу у свом региону. Саветник за прикупљање финансијских средстава и развој организација у високом образовању Мануел Унтен Канаширо се сложио са овим предлогом и указао на пројектне могућности у случају оснивања мреже правних факултета Јужнокавкаске регије. Након тога уследила је конструктивна дискусија.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве