ELSA Day – “ From Zero to Hero “

ELSA Day“ је интернационални пројекат који се сваке године одржава из области људских права. Први пут је одржан 20. марта 2013. године и тада је читава ЕЛСА мрежа радила заједно на реализацији јединственог форума за људска права, како би дискутовала о међународним и европским стандардима заштите и имплементације људских права. Форум је био удружен под слоганом „all different, all together“, идејом која се враћа на ЕЛСА-ину визију. Од тада је организација наставила да демонстрира залагање за људска права кроз организовање, сваке године, различитих активности које омогућавају студентима права да буду независни и критички чланови друштва.

28. новембра 2018. у амфитеатру VII је одржана интерактивна панел дискусија “FROM ZERO TO HERO”, коју је свечано отворила продекан за међународну сарадњу др Јелена Лепетић. Учеснике је поздравила и професор Правног факултета Универзитета у Београду др Драгица Вујадиновић, која се осврнула на значај образовања и могућности које се пружају, као и развој образовних институција, првих Универзитета и самог система образовања, првенствено кроз историју Србије. Такође, нагласила је да и поред свих напора да се образовање подигне на виши ниво постоје струје које се противе подстицају образовања, а изражена је и дискриминација, нарочито девојчица.

            Након тога учесницима су приказана четири кратка видео снимка који су приказали каква је свакодневница ученика и студената из различитих крајева света, њихов систем образовања, (не)постојање дискриминације (позитивна, полна, расна), као и социјални, економски и културни утицај на образовање и развој деце и младих на одређеној територији (начин и услови за живот и студирање, врста транспорта до образовне институције, опремљеност образовних институција (дигитализација образовног система – коришћење рачунара и интернета за потребе образовања).

Након одгледаних видео снимка учесници су радили анкету која је за циљ имала да укаже на сличности и разлике које постоје у остваривању права на образовање у различитим крајевима света и да дају своје мишљење и оцену о систему образовања, предностима и манама тог система, као и да укажу шта је у том систему добра карактеристика, које недостатке има тај систем и како га унапредити. Учесници су такође оцењивали оценама од 1 до 10 систем образовања тих земаља.

Гостујући предавач био је Андреј Милић, адвокат, професор криминологије и помоћник директора за програм мастер студија у области људских права на St. Thomas University School of Law у Мајамију. У свом обраћању он је говорио о систему образовања у Америци, како изгледа студирање, какав је социјални живот студената, о трошковима студирања, стипендијама и радним местима где се може добити запослење приликом студирања. Након предавања се у делу намењеном за питања отворила дискусија о програмима размене за студенте где је предавач испричао своја искуства из Костарике, Шпаније и Немачке, а уједно и упоредио  системе образовања у тим земљама.

Цео догађај је, међу бројним догађајима других националних и локалних група из ЕЛСА мреже, изабран као добро осмишљен за обележавање ELSA Day-a и награђен промотивним материјалима Савета Европе.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве