Poseta predstavnika visokoškolskih institucija Južnokavkaskog regiona

U sredu, 28. novembra 2018. godine Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu posetili su predstavnici visokoškolskih institucija Južnokavkaskog regiona iz Azerbejdžana, Jermenije i Gruzije. Cilj posete delegacije, koju su činili dekani i prodekani pravnih fakulteta Državnog univerziteta u Tbilisiju, Univerziteta „Grigol Robakidze“, Univerziteta Gruzije, Francuskog univerziteta u Jermeniji i Državnog univerziteta u Bakuu, bio je iniciranje razmene iskustava regiona Jugoistočne Evrope i Južnokavkaskog regiona, kao i razmatranje mogućnosti za sprovođenje zajedničkih projekata.

Delegaciju profesora prava, predstavnika GIZ-a i Mreže pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (South East European Law School Network – SEELS) dočekali su doc. dr Jelena Lepetić, prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Tatjana Jovanić, prodekan za finansije i dr Ivana Rodić, koja je zadužena za međunarodnu saradnju.

Nakon pozdravnih reči predstavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Tomas Gigerih sa Evropa instituta Sarland Univerziteta, koji je jedan od najvažnijih strateških partnera SEELS-a, predstavio je oblike saradnje ovog instituta sa SEELS mrežom i ukazao na potencijal za saradnju sa pravnim fakultetima Južnokavkaskog regiona. Prof. Gigerih je posebno ukazao na uspeh Foruma umrežavanja za saradnju u oblasti pravnog obrazovanja, koji je omogućio koherentnu saradnju preko nacionalnih granica kako u nastavi, tako i u istraživanjima.

Nakon prezentacije posvećene aktivnostima i ciljevima Evropa instituta, održana je radionica na kojoj su razmatrane mogućnosti saradnje i konkretni koraci koje je potrebno preduzeti. Radionici su prisustvovali i doc. dr Bojana Čučković i dr Filip Bojić, koji su sa prisutnima podelili svoja iskustva vezana za učešće u projektima koji su implementirani u okviru SEELS mreže.

Dr Tomas Majer, rukovodilac programa GIZ-a, predložio je da predstavnici iz Južnokavkaskog regiona dobiju status posmatrača na sastancima upravnog odbora SEELS mreže, da bi se upoznali sa aktivnostima SEELS-a i procenili da li imaju interes da osnuju sličnu mrežu u svom regionu. Savetnik za prikupljanje finansijskih sredstava i razvoj organizacija u visokom obrazovanju Manuel Unten Kanaširo se složio sa ovim predlogom i ukazao na projektne mogućnosti u slučaju osnivanja mreže pravnih fakulteta Južnokavkaske regije. Nakon toga usledila je konstruktivna diskusija.

Arhive