На Општем семинару представљена књига „Morality and the Nature of Law“ Кенета Химе

У оквиру Општег семинара, дана 11. априла 2019. године, у амфитеатру VIII (судници), представљено је ново монографско дело гостујућег професора Правног факултета, др Кенета Ајнара Химе (Keneth Einar Himma), под називом „Morality and the Nature of Law“ (Oxford University Press, 2019). На скупу је било речи о објављеном делу али и о делу истог аутора које је у припреми и које се бави појмовним односом између принуде и права. Тема којој је посвећено највише пажње јесте поглавље нове књиге у којем се разматра појам обавезе.

Поред аутора, о књизи и о појму обавезе су говорили и наставници нашег факултета, редовни професор др Миодраг Јовановић и доцент др Бојан Спаић. Скупом је модерирао професор др Горан Дајовић. Након што је аутор представио своје схватање појма (правне) обавезе и његовог значаја за разматрање односа између принуде и права, доц. др Бојан Спаић указао је на могуће проблеме и недоследности ауторовог филозофског приступа (који се у аналитичкој филозофији назива ”скромна концептуална анализа”) у разматрању филозофског и правнофилозофског појма обавезе. Проф. др Миодраг Јовановић је говорио о могућим недоследностима приликом било ког покушаја заснивања (правне) обавезе на принуди и о проблемима таквог приступа појму обавезе. Коментатори су били сагласни у ставу да и претходно и предстојеће дело аутора спадају међу најзначајније новије доприносе разумевању појма права из перспективе аналитичке филозофије.

 Домаћини Општег семинара и публика изразили су захвалност проф. Хими на овој презентацији и на његовом, сада већ деценијском, раду с наставницима и студентима Правног факултета Универзитета у Београду. Након излагања учесника, развила се врло жива дискусија, за коју су посебно заинтересовани били студенти докторских студија на смеру Теорија, социологија и филозофија права.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве