Na Opštem seminaru predstavljena knjiga „Morality and the Nature of Law“ Keneta Hime

U okviru Opšteg seminara, dana 11. aprila 2019. godine, u amfiteatru VIII (sudnici), predstavljeno je novo monografsko delo gostujućeg profesora Pravnog fakulteta, dr Keneta Ajnara Hime (Keneth Einar Himma), pod nazivom „Morality and the Nature of Law“ (Oxford University Press, 2019). Na skupu je bilo reči o objavljenom delu ali i o delu istog autora koje je u pripremi i koje se bavi pojmovnim odnosom između prinude i prava. Tema kojoj je posvećeno najviše pažnje jeste poglavlje nove knjige u kojem se razmatra pojam obaveze.

Pored autora, o knjizi i o pojmu obaveze su govorili i nastavnici našeg fakulteta, redovni profesor dr Miodrag Jovanović i docent dr Bojan Spaić. Skupom je moderirao profesor dr Goran Dajović. Nakon što je autor predstavio svoje shvatanje pojma (pravne) obaveze i njegovog značaja za razmatranje odnosa između prinude i prava, doc. dr Bojan Spaić ukazao je na moguće probleme i nedoslednosti autorovog filozofskog pristupa (koji se u analitičkoj filozofiji naziva ”skromna konceptualna analiza”) u razmatranju filozofskog i pravnofilozofskog pojma obaveze. Prof. dr Miodrag Jovanović je govorio o mogućim nedoslednostima prilikom bilo kog pokušaja zasnivanja (pravne) obaveze na prinudi i o problemima takvog pristupa pojmu obaveze. Komentatori su bili saglasni u stavu da i prethodno i predstojeće delo autora spadaju među najznačajnije novije doprinose razumevanju pojma prava iz perspektive analitičke filozofije.

 Domaćini Opšteg seminara i publika izrazili su zahvalnost prof. Himi na ovoj prezentaciji i na njegovom, sada već decenijskom, radu s nastavnicima i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nakon izlaganja učesnika, razvila se vrlo živa diskusija, za koju su posebno zainteresovani bili studenti doktorskih studija na smeru Teorija, sociologija i filozofija prava.

Arhive