Свечаност поводом почетка школске 2019/2020. године

У понедељак, 1. октобра 2019. Правни факултет организовао је свечаност поводом почетка школске године за 211. генерацију бруцоша. Поред наших студената и наставника, свечаности су присуствовали и представници Универзитета у Београду и других научних институција, правосудних и управних органа, удружења и шире струке. По одавно установљеној традицији, значај овог дана улепшао је академски хор „Обилић“ АКУД „Бранко Крсмановић“ и солиста на хармоници Милош Филић,  под руководством диригенткиње Ане Ћосовић.

Присутнима су се обратили председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић, председник студентског парламента, Урош Мијатовић, и Павле Пашајлић, председник удружења Алумни Правног факултета. Програм је водио проф. др Војислав Станимировић.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић започео је своје обраћање студентима прве године подсећањем на историјат Правног факултета – који је, као и Универзитет у Београду, ове године обележио 211 година своје историје, рачунајући од дана оснивања Велике школе у Београду 13. септембра 1808. године. После кратког излагања о историјату установе која је постала данашњи Универзитет у Београду, декан је предочио бруцошима шта их све очекује током студија на Правном факултету: које врсте дисциплина ће изучавати током студија права, какав је наставни кадар који ће им предавати (и колики је значај посећивања живе наставе), али и у каквим ће ваннаставним активностима (клуб Forvm Romanvm, такмичење у беседништву, симулације суђења и сл.) имати прилике да учествују. Истакао је да студирање подразумева похађање предавања и полагање испита, али и више од тога – да студент треба да посећује културна, спортска и друга дешавања, да се дружи, да чита не само стручну литературу (за коју им је на Факултету на располагању једна од најбогатијих правних библиотека у овом делу Европе), већ и књижевна дела, којима ће обогатити своја знања и поглед на живот.

„Где год вас живот одведе и чиме год се будете бавили, имајте на уму и придржавајте се правних правила која је поставио још римски правник Улпијан. Она гласе: Поштено живети, никога не вређати и свакоме дати оно што му припада. Овоме бих додао: Поштено живите и не учините ништа данас чега бисте се стидели сутра. Поштујте утврђена правила и постигнуте договоре и не дозволите да их било ко мења, али ни сами то немојте чинити,“ поручио је декан будућим правницима.

Деканов говор можете прочитати овде.

Господин Павле Пашајлић, у име удружења Алумни Правног факултета и у своје име, дао је бруцошима савете и подршку у вези са студијама, али и за време када заврше факултет, емотивним говором.

Говор господина Пашајлића можете прочитати овде.

Галерија слика са свечане доделе диплома, израђене фотографије можете преузети испред скирптарнице факултета.

Видео снимак свечаности

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве