Svečanost povodom početka školske 2019/2020. godine

U ponedeljak, 1. oktobra 2019. Pravni fakultet organizovao je svečanost povodom početka školske godine za 211. generaciju brucoša. Pored naših studenata i nastavnika, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Beogradu i drugih naučnih institucija, pravosudnih i upravnih organa, udruženja i šire struke. Po odavno ustanovljenoj tradiciji, značaj ovog dana ulepšao je akademski hor „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“ i solista na harmonici Miloš Filić,  pod rukovodstvom dirigentkinje Ane Ćosović.

Prisutnima su se obratili predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Dragomir Milojević, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, predsednik studentskog parlamenta, Uroš Mijatović, i Pavle Pašajlić, predsednik udruženja Alumni Pravnog fakulteta. Program je vodio prof. dr Vojislav Stanimirović.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković započeo je svoje obraćanje studentima prve godine podsećanjem na istorijat Pravnog fakulteta – koji je, kao i Univerzitet u Beogradu, ove godine obeležio 211 godina svoje istorije, računajući od dana osnivanja Velike škole u Beogradu 13. septembra 1808. godine. Posle kratkog izlaganja o istorijatu ustanove koja je postala današnji Univerzitet u Beogradu, dekan je predočio brucošima šta ih sve očekuje tokom studija na Pravnom fakultetu: koje vrste disciplina će izučavati tokom studija prava, kakav je nastavni kadar koji će im predavati (i koliki je značaj posećivanja žive nastave), ali i u kakvim će vannastavnim aktivnostima (klub Forvm Romanvm, takmičenje u besedništvu, simulacije suđenja i sl.) imati prilike da učestvuju. Istakao je da studiranje podrazumeva pohađanje predavanja i polaganje ispita, ali i više od toga – da student treba da posećuje kulturna, sportska i druga dešavanja, da se druži, da čita ne samo stručnu literaturu (za koju im je na Fakultetu na raspolaganju jedna od najbogatijih pravnih biblioteka u ovom delu Evrope), već i književna dela, kojima će obogatiti svoja znanja i pogled na život.

„Gde god vas život odvede i čime god se budete bavili, imajte na umu i pridržavajte se pravnih pravila koja je postavio još rimski pravnik Ulpijan. Ona glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada. Ovome bih dodao: Pošteno živite i ne učinite ništa danas čega biste se stideli sutra. Poštujte utvrđena pravila i postignute dogovore i ne dozvolite da ih bilo ko menja, ali ni sami to nemojte činiti,“ poručio je dekan budućim pravnicima.

Dekanov govor možete pročitati ovde.

Gospodin Pavle Pašajlić, u ime udruženja Alumni Pravnog fakulteta i u svoje ime, dao je brucošima savete i podršku u vezi sa studijama, ali i za vreme kada završe fakultet, emotivnim govorom.

Govor gospodina Pašajlića možete pročitati ovde.

Galerija slika sa svečane dodele diploma, izrađene fotografije možete preuzeti ispred skirptarnice fakulteta.

Video snimak svečanosti

Arhive