Svečanost povodom otvaranja Žan Mone Katedra za evropsko ekološko pravo

U petak, 22. novembra 2019. godine, u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta je održana svečanost kojom je obeležen početka rada Žan Mone Katedre za evropsko ekološko pravo. Na svečanosti su predstavljeni predavači i teme koje će biti analizirane na Pravnoj klinici za ekološko pravo, kao prvom u nizu kurseva organizovanih pod okriljem Katedre.

Na svečanosti su govorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, Andrea Oricio, ambasador Misije OEBS-a u Srbiji, Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Olja Jovičić, generalni sekretar Stručne službe Zaštitnika građana. Moderator skupa je bila prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, nosilac Žan Mone Katedre za evropsko ekološko pravo.

Prof. dr Zoran Mirković je uručio Zahvalnicu ambasadoru Misije OEBS-a u Srbiji za podršku u organizovanju i radu Pravne klinike za ekološko pravo koju je do sada pohađalo pet generacija studenata osnovnih, master i doktorskih studija.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je odlukom Evropske komisije o Žan Mone aktivnostima u okviru ERAZMUS+ programa dobio Žan Mone Katedru za evropsko ekološko pravo (Jean Monnet Chair in European Environmental Law). Program rada Žan Mone Katedra za evropsko ekološko pravo traje od 1. septembra 2019. godine do 1. septembra 2022. godine. U izvođnju nastave i aktivnosti koje se organizuju u formi seminara, okruglih stolova, letnjih škola, obuka za državne službenike, obuka za sudije i tužioce i konferencija učestvuju i asistentkinje našeg fakulteta Bojana Todorović i Marija Vlajković.

Žan Mone Katedra za evropsko ekološko pravo će objediniti predmete i kurseve koji su  do sada uspešno razvijani na našem fakultetu kako bi se uvođenjem novih metoda edukacije i boljeg povezivanja programa omogućio dalji razvoj oblasti ekološkog prava. Projektom su planirani programi koji će omogućiti edukaciju ne samo studenata osnovnih, master i doktorskih studija u odlasti ekološkog prava EU i prakse Evropskog suda pravde, već i sudija, advokata, državnih službenika.

Projektom je predviđeno da se novine uvode u izvođenje nastave u okviru 5 postojećih predmeta (Ekološko pravo, Ekološko pravo i politika EU, Pravna klinika za ekološko pravo, Pristup pravdi u ekološkim stvarima, Zaštita životne sredine u upravnom postupku i upravnom sporu), uz uvođenje 7 novih kurseva (Izazovi evropskog zakonodavstva u primeni sistema za trgovinu emisijama sa efektom staklene bašte, Promene upravnog postupka u cilju prenošenja ekološkog acquis-a, Pravo klimatskih promena, Uvod u ekološko pravo EU, Uticaj prakse ESP na promenu ekološkog prava, Harmonizacija prava Srbije sa ekološkim pravom EU, Sistemi obaveštavanja o ekološkom pravu EU: izvori i baze podataka). U programu je i novi kurs za studente osnovnih studija Pravo klimatskih promena, kao izborni predmet na 4. godini studija (letnji semestar).

Arhive