Učešće naših studenata na Vis Moot takmičenju iz arbitražnog prava

Kao i ranijih godina, s početkom školske godine počele su i pripreme naših studenata za međunarodno takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot koje se sastoji u rešavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti arbitražnog prava i prava međunarodne prodaje robe. Ovogodišnje takmičenje razmatralo je pitanja punovažnosti asimetričnog arbitražnog sporazuma, izuzeća veštaka imenovanog od strane stranke, kao i pitanja nesaobraznosti robe i odnosa prava na otklanjanje nedostataka robe i prava na raskid ugovora o međunarodnoj prodaji robe.

            U prvom, pisanom delu takmičenja, timovi sastavljaju podneske u ime tužioca i tuženog, dok u drugoj, usmenoj fazi takmičenja, simuliraju postupak pred međunarodnom trgovinskom arbitražom iznoseći argumente pred tročlano arbitražno veće. Na usmenom delu takmičenja u prva četiri dana svaki tim ima četiri nastupa, od čega dva u ulozi tužioca, a dva u ulozi tuženog. Na svakom susretu svaki od tri arbitara ocenjuje oba govornika jednog tima i tako se, na osnovu 24 dobijene ocene, na kraju četvrtog dana pravi rang lista kvalifikacione faze usmenog dela takmičenja. Najbolja 64 tima se tada dele u 32 para i prelaze u finalne runde, koje se dalje odvijaju po sistemu eliminacije.

            Prve dve pisane faze takmičenja beogradski tim je s uspehom okončao krajem januara meseca. Zatim su usledile pripreme za usmeni deo takmičenja, uključujući i veliki broj proba u renomiranim beogradskim advokatskim kancelarijama koje su i donatori tima, kao i učešće na pripremnom turniru u Rimu sredinom februara meseca. Kalendar priprema studenata podrazumevao je i odlazak u Minhen na pripremni turnir, učešće na beogradskom Belgrade Open Pre-Moot-u, kao i odlazak u Beč na finalni turnir. Na žalost, organizacija ovih događaja u “realnom svetu“ je izostala zbog globalne pandemije Covid-19 virusa. Uprkos tome, studenti su iz svojih domova vredno nastavili s pripremama za usmeno takmičenje preko on-line platformi kao što su Zoom, Skype, Microsoft teams itd, i pored govorničkih sposobnosti na engleskom jeziku ovladali i danas neizostavnim tehnikama rada u virtuelnom svetu. Bečko takmičenje je na ovaj način i održano u periodu od 4. do 9. aprila 2020. godine, a naši studenti su se u četiri dana nastupa sastali sa timovima pravnih fakulteta iz Nemačke, Irske i Brazila, uključujući i finaliste turnira – tim Pravnog fakulteta Frajburg Univerziteta. Iako su utisci i komentari arbitara posle svake održane runde bili na izuzetnom visokom nivou, naše studente je od plasmana u eliminacione runde (64 najbolja tima) delilo svega dva boda. Tako je beogradski tim u konkurenciji od preko 400 fakulteta iz 80 zemalja ovogodišnje Vis Moot takmičenje završio na 67. mestu.

            Beogradski Vis Moot tim je ove godine predstavljao Pravni fakultet na takmičenju u Beču je činilo osam studenta četvrte godine i master studija: Dunja Grujičić, Jovana Đorđević, Marija Ralević, Mina Kuzminac, Nada Bakrač, Pavle Novevski, Uroš Bogdanović i Velimir Perović, dok su u pisanoj fazi takmičenja učestvovali i Aleksandra Boljanović, Anđela Midić, Igor Golubović i Lidija Zečević. Tim je za takmičenje pripremala, kao i prethodnih 17 godina, doc. dr Milena Đorđević, upravnica Centra za pravne veštine, uz nesebičnu pomoć i zalaganje Uroša Živkovića, Andree Nikolić, Milice Arsić, Sare Stojković i Ivane Barać, doktoranada našeg fakulteta, i uz svesrdnu pomoć bivših učesnika na ovom takmičenju, sada advokata u renomiranim beogradskim advokatskim kancelarijama.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i ovom prilikom želi da izrazi posebnu zahvalnost svim institucijama i pojedincima koji su svojim velikodušnim donacijama podržali pripremu naših studenata za takmičenje u Beču, uprkos izazovnim vremenima u kojima je ova podrška pružena.  Istovremeno Pravni fakultet želi da zahvali i svim profesorima, advokatima i bivšim članovima beogradskog tima koji su tokom tromesečnih priprema za usmene runde ovog takmičenja odvojili vreme da saslušaju argumente naših studenata i svojim komentarima i sugestijama doprinesu visokom nivou pravne argumentacije koju je Beogradski tim prezentovao na ovom takmičenju.Ovogodišnji tim donatora tima studenata Pravnog fakulteta čine kompanije Energoprojekt, Deloitte Srbija i Banka Inteza, kao i advokatske kancelarije: Tomanović, Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr, Karanović & partneri, SOG – Samardžić Oreški Grbović, CMS Beograd, Harrison solicitors, BDK Advokati, Wolf Theiss, NKO Partners, MIM, Gecić law, NKP law office, Joksović Stojanović i partneri, Stanković i partneri, Tomić Sinđelić Groza, Doklestić Repić Gajin, Dimitrijević & partneri, Blečić & partneri, Anđelković, Todorović, Andrić, Đorđević & Milutinović, advokat Dejan Sivčev i izvršitelj Marko Vukićević.

Arhive