Održana konferencija „Rodno kompetentno pravničko znanje“

Univerzitet u Beogradu je nosilac i koordinator prestižnog međunarodnog naučnoistraživačkog projekta „Nov kvalitet u obrazovanju za rodnu ravnopravnost – Strateško partnerstvo za razvoj master studijskog programa `Pravo i rod`“ (`New Quality in Education for Gender Equality – Strategic Partnership for the Development of Master`s Study Program LAW AND GENDER` /LAWGEM/). Za implementaciju ovog projekta zadužen je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, zajedno s univerzitetima u Kadizu (Španija), Palermu (Italija, LUMSA), Orebru(Švedska) i Sarlandu (Nemačka, Europa Institut), a ključni projektni zadatak predstavlja izgradnja studijskog programa master studija koji bi bio posvećen sticanju rodno kompetentnih i rodno osetljivih znanja u najvažnijim pravnim i brojnim vanpravnim naučnim disciplinama.

Pod okriljem ovog projekta je u maju 2020. godine, kao jedna od aktivnosti, trebalo da bude organizovan skup posvećen radu na kurikulumu ovog master programa i na silabusima za pojedine predmete.Zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti Covid-19, taj skup je odložen za novembar ove godine, ali je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju – Misija u Srbiji, 25. maja 2020. godine organizovao međunarodnu onlajn konferenciju ’’Rodno kompetentno pravničko znanje’’. Konferencija je, posredstvom platforme CISCO Webex, okupila istraživačke timove s partnerskih univerziteta, a, zbog prestižnih predavača i izuzetno zanimljivih tema njihovih izlaganja – i mnogo širi auditorijum, koji je brojao više od 100 nastavnika i saradnika iz brojnih evropskih država.

Skup je otvorila rektorka Univerziteta u Beogradu profesorka dr Ivanka Popović, koja je srdačno pozdravila učesnike i izrazila podršku implementaciji ovog projekta. Nakon pozdravnih reči uvažene rektorke, usledilo je uvodno obraćanje rukovodioca projekta profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Dragice Vujadinović. Prof. dr Vujadinović je ukazala da je konferencija organizovana s dvojakim ciljem: radi pružanja pomoći članovima istraživačkih timova pri izgradnji studijskog programa Pravo i rod, i radi davanja doprinosa dubljem razumevanju rodnopravnog diskursa i rodno osetljivog pristupa pravničkom obrazovanju. Predavanja na konferenciji su, u tom smislu, imala i dvojak metodološki pristup – u njima je ukazano na specifičnosti rodno osetljivog znanja u pojedinim granama prava (ustavnom, porodičnom i krivičnom pravu), uz pružanje konceptualnih razjašnjenja važnih pitanja rodnog identiteta i preispitivanja pitanjā jednakosti, slobode, vladavine prava, odnosa privatnog i javnog, odnosa moći, nasilja, ugovora iz rodne perspektive.

Profesorka dr Dragica Vujadinović je i moderirala koferencijom, a prvo predavanje održala je sudija Saveznog ustavnog suda Nemačke i profesorka Humboltovog univerziteta u Berlinu dr Suzane Bear (Susanne Baer), koja je predstavila temu „Rod i pravo: Koncepti –kontroverze – promene“ (`Gender and Law: Concepts – Controversies – Changes`). U nastavku programa, profesorka prava i rodne i socijalne politike na Londonskoj školi ekonomije dr Nikola Lesi (Nicola Lacey) govorila je o temi „Rod i  zločin: Žene i odgovornost“ (`Gender and Crime: Women and Responsibility`), dok je oblast porodičnog prava predstavila profesorka Univerziteta Kent u Londonu dr Rozmari Kler Hanter (Rosemary Claire Hunter) u predavanju naslovljenom „Porodično pravo i rodna ravnopravnost“ (`Family Law and Gender Equality`).

Drugi deo konferencije bio je posvećen feminističkom presuđivanju. Profesorka Javnog prava na Londonskom univerzitetskom koledžu dr Silvija Suteu (Silvia Suteu), je, u tom smislu izložila istoimenu temu (`Feminist Judging`), dok je izlaganje sudije Evropskog suda za ljudska prava i profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Ivane Jelić bilo posvećeno temi „Sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava od značaja za feminističku pravdu“ (`The Case Law of the ECtHR relevant for Feminist Justice `).

Nakon izlaganja uvaženih profesorki, usledila je zanimljiva diskusija, koja je, zajedno s predavanjima snimljena i biće objavljena na internet sajtu projekta: http://lawgem.ius.bg.ac.rs.

Program konferencije

Biografije predavača

Arhive