Realizovan konkurs za najbolji studentski rad o uticaju epidemije na rodnu jednakost

Centar za ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, u saradnji sa Misijom OEBS u Beogradu, a u sklopu implementacije evropskog projekta `New Quality in Education for Gender Equality – Strategic Partnership for the Development of Master`s Study Program Law and Gender ` (LAWGEM), raspisao konkurs za najbolji studentski rad, posvećen Marini Blagojević, na opštu temu: „Uticaj epidemije izazvane COVID-19 na rodnu jednakost“. Pandemija je izazvala velike probleme širom sveta, a važno je razumeti i istražiti nejednake posledice panedemije na muškarce i žene, kao i način na koji one treba da budu deo budućih strateških mera kako bi se ove nejednakosti ublažile i suzbile.  U okviru ove opšte teme, studenti su mogli da izaberu užu temu za istraživanje, kao što su: rodno zasnovano nasilje i COVID-19; rodni uticaj na zdravlje izazvan pandemijom;  ekonomski problemi i rod; rodna perspektiva uticaja COVID-19 na radna prava (zarade, gubitak posla, bezbednost i zdravlje na radu, pravo na plaćeno odsustvo, radnici u neformalnoj ekonomiji, i dr.); radnici na prvoj liniji i povećan rizik po njih i njihove porodice (zdravstveni radnici, radnici u prehrambenoj industriji…); neplaćeni rad i rad od kuće; osetljive grupe žena i pandemija (izbeglice i migranti, osobe sa invaliditetom, Romkinje, žene koje žive u seoskim područjima, starije žene). Pravo na učešće na konkursu imali su studenti Pravnog fakulteta na svim nivoima studija (osnovne, master, doktorske studije), a očekivalo se da u istraživanju koristite različite metode (uporednopravni metod, intervju, obrada statističkih podataka i sl).

Tri najbolja rada nagrađena su vrednim nagradama i biće objavljena u posebnom zborniku, odnosno  na sajtu projekta LAWGEM. Prva nagrada pripala je Mini Kuzminac, studentkinji master studija (Javnopravni modul, pod-modul za Radno i socijalno pravo) za rad pod naslovom „Položaj zaposlenih sa porodičnim dužnostima u toku epidemije COVID-19„, drugom nagradom nagrađen je rad „Osetljive grupe žena i pandemija“, koji je napisala doktoratkinja  na smeru za Radno i socijalno pravoJovana Rajić Ćalić, dok je treća nagrada pripala Aleksandri Andrejić, studentkinji master studija (Javnopravni modul, pod-modul za Radno i socijalno pravo), za rad posvećen temi: „Rodna perspektiva uticaja COVID-19 na radna prava“.

Studentkinjama su nagrade uručili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković, upravnica Instituta za pravne i društvene nauke prof. dr Ivana Krstić, i rukovodilac projekta LAWGEM prof. dr Dragica Vujadinović.  

Arhive