Одржана конференција „Антика и савремени свет“

У суботу и недељу, 6. и 7. новембра 2021. године, на Правном факултету Универзитета у Београду одржана је 13. међународна интердисциплинарна научна конференција Друштва за античке студије Србије „Антика и савремени свет: епистемиолошки значај древних знања античких аутора и у познијој традицији“. На отварању скупа присутнима се у име Друштва за античке студије обратио проф. др Растко Васић, а поздравну поруку декана Правног факултета, проф. др Зорана Мирковића, пренела је продекан за научни и стручни рад, доц. др Нина Кршљанин.

Конференција је започела пленарним предавањем „Неки епитети богиње Афродите“ које је одржао проф. др Мирко Обрадовић са Филозофског факултета Универзитета у Београду. Рад се затим одвијао у секцијама посвећеним историји и праву, археологији и ликовним уметностима, те језику и књижевности, у конференцијској сали и семинару 241 „Forum Romanum“.

Другог дана конференције, проф. др Горан Маричић са Филозофског факултета Универзитета у Београду одржаo je пленарно предавање „Положај и статус декуриона у време позног царства“, припремљено у коауторству са професорком др Жељком Шајин са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци. Сесије другог дана биле су посвећене философији, наслеђу антике, и природним наукама и медицини. Упркос чињеници да је пандемија спречила неке учеснике да дођу и излажу своје радове, рад скупа био је успешан и било је веома активних и живих дискусија.

Фотографије са конференције можете погледати овде

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве