Održana konferencija „Antika i savremeni svet“

U subotu i nedelju, 6. i 7. novembra 2021. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je 13. međunarodna interdisciplinarna naučna konferencija Društva za antičke studije Srbije „Antika i savremeni svet: epistemiološki značaj drevnih znanja antičkih autora i u poznijoj tradiciji“. Na otvaranju skupa prisutnima se u ime Društva za antičke studije obratio prof. dr Rastko Vasić, a pozdravnu poruku dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Zorana Mirkovića, prenela je prodekan za naučni i stručni rad, doc. dr Nina Kršljanin.

Konferencija je započela plenarnim predavanjem „Neki epiteti boginje Afrodite“ koje je održao prof. dr Mirko Obradović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rad se zatim odvijao u sekcijama posvećenim istoriji i pravu, arheologiji i likovnim umetnostima, te jeziku i književnosti, u konferencijskoj sali i seminaru 241 „Forum Romanum“.

Drugog dana konferencije, prof. dr Goran Maričić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održao je plenarno predavanje „Položaj i status dekuriona u vreme poznog carstva“, pripremljeno u koautorstvu sa profesorkom dr Željkom Šajin sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Sesije drugog dana bile su posvećene filosofiji, nasleđu antike, i prirodnim naukama i medicini. Uprkos činjenici da je pandemija sprečila neke učesnike da dođu i izlažu svoje radove, rad skupa bio je uspešan i bilo je veoma aktivnih i živih diskusija.

Fotografije sa konferencije možete pogledati ovde

Arhive