Poseta i predavanje prof. dr Aleksandra Viljegžanina sa Univerziteta MGIMO

U petak, 5.novembra 2021. godine Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu posetio je profesor dr Aleksandar Nikolajevič Viljegžanin (Aleksandr Nikolaevič Vыlegžanin), šef Katedre za međunarodno pravo Univerziteta MGIMO i potpredsednik Ruskog udruženja za međunarodno pravo. Uvaženog profesora iz Rusije dočekali su dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, prodekan za naučni i stručni rad doc. dr Nina Kršljanin, predstavnici Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose, šef katedre, prof. dr Branko Rakić i prof. dr Bojana Čučković, i dr Ivana Rodić, koja je zadužena za međunarodnu saradnju.

Profesor Viljegžanin je iskazao interesovanje Međunarodnopravnog fakulteta Univerziteta MGIMO da sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu kreira i realizuje zajednički master program iz oblasti međunarodnog prava, na engleskom jeziku, koji bi pohađali studenti partnerskih univerziteta. Radni sastanak prošao je uspešno, u konstruktivnoj atmosferi, sa brojnim predlozima za budući master program, kao i potencijalni specijalistički kurs.

Posle sastanka, profesor Viljegžanin je održao u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta predavanje na temu „Aktuelni problemi međunarodnog prava“, koje su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu imali mogućnost da prate i uživo (uz poštovanje epidemijskih mera), i u direktnom onlajn prenosu. Predavanje se ticalo raznih aktuelnih aspekata međunarodnog prava – od poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija i nedopustivosti mešanja pojedinih država u unutrašnje stvari drugih suverenih država, do ekološkog prava i potencijala za korišćenje obnovljivih izvora energije. Posle predavanja razvila se duga i zanimljiva diskusija sa našim studentima, a profesor Vilježanin izrazio je nadu da ćemo u bližoj budućnosti produbiti saradnju.

Fotografije možete pogledati u galeriji ovde

Arhive