Održana konferencija „200 godina od rođenja Dimitrija Matića“

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku SANU, obeležio je 22. i 23. decembra 2021. godine značajan jubilej – 200 godina od rođenja Dimitrija Matića, (1821-1881), pravnika i filozofa, profesora Javnog prava, popečitelja prosvete (1859–1860), ministra prosvete i crkvenih poslova (1868–1872), ministra pravde (1878–1879), predsednika Narodne skupštine (1878), člana Državnog saveta, predsednika Društva srpske slovesnosti i člana Srpskog učenog društva, preteče Srpske kraljevske akademije, odnosno SANU.

Na svečanom otvaranju skupa prisutnima su se obratili dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Zoran Mirković, predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, i prof. dr Dragoljub Popović, nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava. Izneli su neke ključne biografske podatke o Matiću i njegova glavna dostignuća i vrline kojima je zaslužio izučavanje njegovog života i dela, te kratak istorijat Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva, s akcentom na Matićevoj ulozi u delatnosti ovih ustanova. Pored učesnika skupa i zainteresovane stručne javnosti, otvaranju su prisustvovali i potomci Dimitrija Matića. 

Rad skupa odvijao se u šest sesija tokom dva dana: prva je bila posvećena Matićevom životu i razvojnom putu, druga (pravnoj) filozofiji, treća privatnom, a četvrta javnom pravu; peta pedagogiji, andragogiji i retorici, i šesta lingvistici. Na konferenciji je učestvovalo preko dvadeset učesnika, stručnjaka za različite discipline sa brojnih fakulteta i instituta iz Srbije i Republike Srpske. Skup je održan u hibridnom formatu, tako da su neki izlagači i slušaoci učestvovali i preko interneta, a na kraju svake sesije bilo je živih i zanimljivih diskusija, u kojima su učestvovali kako nastavnici, tako i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Više fotografija možete pogledati ovde

Arhive