Potpisan sporazum o saradnji sa Muzejem žrtava genocida

U sredu, 19. januara 2022. godine, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Mirković i prof. dr Miloš Stanković ugostili su gospodina Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida i njegove saradnike iz ove nacionalne ustanove. Ovom prilikom, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Muzej žrtava genocida potpisali su i Protokol o saradnji.

Ovaj sporazum, koji su potpisali prof. Mirković i gospodin Ristić, predstavlja uvod u institucionalnu saradnju našeg fakulteta i Muzeja žrtava genocida, koja je započela razmenom stručnih publikacija. Zajednički rad će biti nastavljen zajedničkim naučnim radom usmerenim ka negovanju kulture sećanja, očuvanjem uspomene na Srbe, Jevreje i Rome kao žrtve genocida u 20. veku na našim prostorima i analizom pravnih mehanizama i društveno-istorijskih procesa koji su rezultirali stvaranjem mašinerija zla čije su nevine žrtve bili Srbi, Jevreji i Romi.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu podseća da je sa svoje strane važan korak u ovom pravcu učinio 2017. godine organizacijom naučne konferencije posvećene pravnom poretku NDH i objavljivanjem zbornika radova „Pravni poredak Nezavisne države Hrvatske“. 

Arhive